Splitsko -dalmatinska županija deložira tzv. splitskog kralja plaža s Kašjuna

0
Foto: os-visoka-st.skole.hr

Marjanska plaža Kašjuni ima novog koncesionara , odabranog na sjednici Skupštine Splitsko -dalmatinske  županije u svibnju prošle godine.

No, bivši koncesionar – samozvani “splitski kralj plaža” ,Dragan Jurišić Jenki, 6 godina nakon isteka koncesije , i dalje na plaži ima ugostiteljski objekt. Županija je predala ovrhu za stupanje u posjed , a njegova deložacija kako je i najavljeno, izvršit će se sutra, 28.siječnja.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja: Deložacija se vrši jer je davno već istekla koncesija nad plažom Kašjuni.Raspisana je nova koju je dobila tvrtka “Dolis inženjering” i kako bivši koncesionar nije napustio posjed, sudskim putem pokrenuli smo ovrhu. Nadamo se da će novi koncesionar stupiti u posjed i izvršavati svoje obaveze.

Bivši koncesionar Jurišić tvrdi da je plažu Kašjuni, kao i druge dvije splitske plaže Kaštelet i Trstenik održavao i uređivao i nakon isteka koncesija za koje je očekivao kako će se produžiti, ali odgovora na njegove upite iz Županije nije bilo: Više od 20 godina održavam, uređujem i stvaram te plaže. Jedini sam se ja javio na te koncesije koje je raspisala Županija.U natječaju za koncesije je bilo da mogu i iznajmljivat leželjke i suncobrane. Tražio  sam više puta produljenje koncesija, imam sve na papiru, ali nikad nitko iz Županije mi se nije javio  i odgovorio na moje dopise.

Pokrenuo je i sudski spor u kojemu traži da mu Županija prizna ulaganje od 30 milijuna kuna za nasipanje i uređenje triju plaža: 2006.smo radili procjenu, u sve tri plaže sam uložio oko 35 milijuna kuna, a  procjena Grada i Županije je bila da je uloženo 18,5 milijuna kuna.Tužio sam Županiju zato što mi nije htjela produžiti koncesiju i tražio sam da mi iznos investicija priznaju kao plaćanje koncesijske naknade.

Jurišić tvrdi kako nikadau 10 godina koliko je u posjedu plaža nije dobio obavijest o prekidu koncesije ili prestanku posjeda: Svaku godinu sam u dobroj vjeri ulagao i održavao te plaže misleći da će mi produžiti te koncesije i priznati investicije, jer je tako pisalo u natječaju.Nije mi jasno kako će sad “Dolis inženjering” dobiti koncesiju.

Odgovor kako je moguće da Jurišić godinama bespravno koristi plaže treba potražiti u isprepletenim ingerencijama Županije i Grada Splita, te “prebacivanju loptice” između njihovih službi i građevinske inspekcije zadužene za uklanjanje bespravnih objekata.

Dok Županija odobrava gospodarsku djelatnost poput iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, Grad izdaje koncesijska odobrenja za ugostiteljske objekte, no čini se da je ovoj priči došao kraj. Jurišić nam je rekao kako će mirno izaći iz nje: Neću se ni bunit ni radit nikakve probleme.Želim gospodinu Doliću svu sreću i uspješan posao, jedino mi je zasmetalo što mi je u jednom razgovoru rekao kako će dobiti koncesiju jer je politički jak.

Čim se odrede granice pomorskog dobra, raspisat će se natječaj za koncesiju i nad plažom Kaštelet, gdje Jurišić također ima bespravni ugostiteljski objekt, dok će plaža Trstenik dobiti koncesionara, istaknuo nam je županijski pročelnik Čogelja, nakon sanacije postojećeg derutnog objekta , te izrade ovogodišnjeg Plana upravljanja pomorskim dobrom.

Kontaktirali smo i Stipu Dolića čija je tvrtka Dolis dobila koncesiju. Rekao nam je kako mu je žao što ga proziva čovjek koji ima puno kaznenih prijava te da je i njemu prijetio, što je prijavio policiji: Javio sam se uredno na natječaj, uredno sam ga dobio, iz MInistarstva je došao odgovor na njegovu žalbu, da je najbolji ponuđač moja firma. Natječaj smo dobili lani u svibnju ali nismo još došli u posjed, nadam se da će se to dogoditi sutra. Split se svake godine turistički diže, mislim da grad do sada nije imao adekvatnu plažu za elitne goste. naša je želja da napravimo lijepu i eksluzivnu plažu koja će biti dostupna svima- i gostima i građanima Splita, s dobrom ugostiteljskom ponudom. Plaža je zanimljiva jer se s nje vidi posljednji zalazak sunca u gradu. Imat ćemo vrhunski servis ležaljki, suncobrana i već spomenutu ugostiteljsku ponudu. Nadam se da će se plaža staviti u funkciju do 1. lipnja, rekao nam je Dolić dodajući kako Jenkiju želi svu sreću.