SDŽ bez zaraženih, bolnica na Križinama primat će oboljele od koronavirusa

0

U Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje nema potvrđenih slučajeva zarazom koronavirusom. U bolnici se trenutno nalazi troje ljudi, a u karanteni u hotelu Zagreb na Duilovu 51 osoba, od čega je 29 hrvatskih državljana.

U samoizolaciji je 500 ljudi.

‘U Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek nema pozitivnog nalaza i to je ono što je dobro. Međutim, ovo stanje ne mogu pobijediti nikakve institucije, jedino svi zajedno. To je jedina garancija uspjeha’ kazao je župan Blaženko Boban.

Apelirao je na građane da se drže pravila samoizolacije jer osim što će zaštiti sugrađane, izbjeći će rigorozne kazne.

Ravnatelj KBC-a, dr. Julije Meštrović, rekao je kako se bolnica priprema za prihvat pacijenata s područja Dalmacije, budući da je KBC Split centar za sve četiri dalmatinske županije. Dodao je kako reorganizacija rada slijedi u suradnji s Kriznim stožerom i da je siguran da će bolnica biti spremna za prihvat svih pacijenata.

U splitskom KBC-u trenutačno ima 79 respiratora. Kasnije, prema potrebi, će se dogovarati s Ministarstvom zdravstva. Bolnica na Križinama će primati oboljele od koronavirusa, već je počela seoba, ali idu polako s obzirom na to da moraju raditi nesmetano.

‘Organiziramo i zbrinjavanje životno ugroženih bolesnika, potencijalnu ugrozu ćemo dočekati spremni, mi pripremamo timove’ poručio je Meštrović. Bolnica će zbrinjavati prvenstveno hitne slučajeve i akutne bolesnike, a sve manje one kojima su potrebni drugi oblici liječenja.

Ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa je najavio kako će formirati dežurne ambulante za potencijalno oboljele od koronavirusa. Jedna će biti na Mertojaku, druga ambulanta građevinara, te u Makarskoj jedna.

Apelirao je da ljudi manje dolaze na pedijatriju, liječnike primarne i dentalne medicine.

Što se tiče ugostiteljskih objekata i supermarketa, Luka Brčić još ne smatra da je došlo vrijeme rigoroznih mjera, poput zatvaranja.