U Splitu se osniva Hrvatski savez za nedjelju

0
Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Na Inicijativnom skupu za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, koji  okuplja 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita,  zaključeno je kako će se nastaviti s aktivnostima oko zauzimanja da nedjelja bude neradni dan.

U suradnji sa sindikatima i ostalim zainteresiranima definirat ćemo strategiju kako ćemo ubuduće djelovati i kako ćemo u naše aktivnosti uključiti još više ustanova i udruga, jer tako okupljeni u Hrvatskom savezu za nedjelju snažnije ćemo se moći oduprijeti pritiscima da se radi nedjeljom, istaknuo je dopredsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta.

Po njegovim riječima nedavno istraživanje je pokazalo kako se u Hrvatskoj gotovo svi građani slažu kako je važno da obitelji budu nedjeljom zajedno i da je rad nedjeljom loš.

Inicijativni skupza osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju održan je u sklopu Dana socijalne skrbi (od 5. do 19. studenog), sudionici su u diskusijama podupirali zamisao o osnutku Hrvatskog saveza za nedjelju te su upozoravali na masovno iseljavanje iz Hrvatske koje se, kako je rečeno, može ublažiti ili zaustaviti pravednijom zaštitom prava radnika, među koje se ubraja i nedjelja kao neradni dan.

Predsjednik Nezavisnoga hrvatskog sindikata Krešimir Sever je istaknuo je da treba požuriti s osnutkom Hrvatskog savez za nedjelju i zakonskim reguliranjem i to zakonom regulirati, jer dragovoljno odustajanje od rada nedjeljom ili ići na savjest da se tako postupa nije dovoljno u Hrvatskoj.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel je istaknuo kako se u Hrvatskom parlamentu stranke bave same sobom i ne pokreću inicijative u korist radnika.

Za nedjelju kao slobodan dan moramo mijenjati vlastitu kulturu jer u Hrvatskoj vlada profit i tomu se moramo suprotiviti, poručio je Novosel.

Andreas Luttmer-Bensmann iz njemačkoga Katoličkog radničkog pokreta istaknuo je kako na temelju iskustva iz svoje zemlje želi dobronamjerno preporučati Hrvatskoj da se problem iseljavanja može riješiti boljim plaćama.

Po njegovim riječima, situacija u Hrvatskoj je takva da će trebati uložiti mnogo napora da bi se zaštitila nedjelja kao neradni dan. Nedjelja je dar s neba, to je dan kada trebamo biti s obitelji, prijateljima, baviti se sportom ili hobijem te biti s Bogom i prakticirati religiju, poručio je Luttmer-Bensman.