Srećko Šestan novi je intedant splitskog HNK

0

Srećko Šestan bit će novi intendant splitskog HNK, odlučilo je Gradsko vijeće. Od ukupno 35 vijećnika, 18 ih je glasalo za, 16 protiv, a Ante Zoričić je bio suzdržan.

Protiv su osim Mosta, Pametnog i SDP-a bili HSLS-ov Tonči Blažević i Martin Pauk (Neovisni za Hrvatsku).
Marijana Puljak je u raspravi o ovom prijedlogu gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu grobarom splitske kulture. ‘HDZ na čelu s gradonačelnikom Oparom, čovjekom iz kulture, čak uglednim kulturnim djelatnikom, postao je tako, između ostalog, grobar i splitske kulture. Kroz ovo gradonačelnik zapravo pokazuje svoje pravo lice. Ni mi nismo mogli vjerovati, ali pokazuje se gorim čak i od prošlog gradonačelnika Baldasara, koji je bio najgori gradonačelnik Splita.

U jednoj ustanovi miče stručnu i uspješnu ravnateljicu, koja je ustanovu podigla i financijski i programski, i postavlja čovjeka kojemu je jedina referenca to što je ‘obični član HDZ-a’.

Za HNK predlažu čovjeka kojeg su očito dogovorili s vertikalom, i koji je čini se, za razliku od prošogodišnjeg kandidata Ivana Lea Leme, pristao za ravnatelje opere, baleta, drame staviti ljude koje mu diktira politika i ova koalicija na vlasti. Čovjek je toliko samouvjeren u svoj izbor da niti ga je zanimala natječajna dokumentaija, niti je išta ambiciozno napisao u svom programu, koji je pored toga i zabrinjavajuće nepismen. Posebno iritira prihvaćanje ovog kandidata od strane gradskih službi jer u njegovom programu nema doslovno nikakvog financijskog plana, a  upravo je zbog tog razloga rušen gospodin Lemo prije godinu dana’ ustvrdila je Puljak.

‘Osporavate mnoge stvari, bavite se istragama, čudim se što ne radite u nekim službama. Dovodite u pitanje vjerodostojnost Kazališnog vijeća koje je jednoglasno donijelo odluku, izražavati sumnje u njihov rad mislim da je potpuno neprimjereno,’ odgovorio je Marijani Puljak HDZ-ov Petar Škorić.

Vijećnik SDP-a Joško Markić je obrazložio zašto neće podržati Srećka Šestana.

‘Pred točno godinu dana, u ovoj vijećnici, donesena je odluka da Lemo neće biti imenovan intendantom HNK Split unatoč pozitivnom mišljenju Kazališnog vijeća. Žalim zbog toga što sam uvjeren da nećemo u skoroj budućnosti opet imati kandidata s toliko entuzijazma, optimizma, inovativnosti, poleta i energije kao što je g. Lemo imao. Tada je još jednom naša stožerna kulturna ustanova postala pozornicom političkog kadroviranja, a što je dugoročno najmanje njoj na korist. Na toj sjednici sam rekao, a sada ponavljam, da temeljem pozitivnog mišljenja Kazališnog vijeća mogu pretpostaviti da je predloženi kulturni program kandidata za intendanta kvalitetan i da će biti na zadovoljstvo građanima našeg grada. Je li ipak program Šestana mogao biti bolji, hoće li privući i uspostaviti komunikaciju s daleko širim krugom publike nego do sada te hoće li repozicionirati kazalište kao dušu grada, vidjet ćemo. Isto tako, vidjet ćemo hoće li financijski ozdraviti ustanovu koja godinama posluje s gubitkom. Uvjeren sam da će Šestan danas dobiti potporu ovog Vijeća jer je tako puno ranije i na nekim drugim mjestima odlučeno. Pri tome me najviše žalosti naša licemjernost i kako preko nje olako prelazimo. Naime, pred godinu dana, Lemo je dobio negativno mišljenje pročelnika Službe za društvene djelatnosti jer nije u svom programu detaljno razradio strategiju sanacije postojećeg duga HNK. Financijski plan je tada bio predložen na 22 stranice, a sada imamo 7 stranica Poslovnog plana, od čega je Financijski plan samo na jednoj. Lemo, kojem je ovo Vijeće tada nedvosmisleno i jasno reklo ‘financijski plan uz plan sanacije duga HNK Split nije zadovoljavajući i nije realno prihvatljiv budući nije detaljno razrađena strategija sanacije postojećeg duga’ je planirao, pouzdajući se isključivo u sposobnosti HNK Split, u svom mandatu kazalište djelomično izvući iz financijskih problema, a dug smanjiti za 49 posto. Dakle, za čak 2 milijuna kuna. To je protumačeno kao odraz njegove menadžerske nesposobnosti i neambicioznosti. Za razliku od toga, kandidat koji niti ne preuzme natječajnu dokumentaciju niti uopće ponudi naznake plana sanacije duga dobiva pozitivno mišljenje Službe za društvene djelatnosti.’

Vijećnik stranke Neovisni za Hrvatsku Mladen Martin Pauk je rekao da neće podržati Šestana jer ne može podržati nekoga tko je bio u Partiji, a da se ne može jasno definirati što znači ugledni djelatnik u kulturi za koje je Puljak navela da je ova gradska vlast prekršila imenovanjem nestručnjaka u upravna vijeća.

U obranu Šestanovog programa je stao dirigent Jure Bučević, na što mu je pitanjem odgovorio vijećnik Pametnog Branimir Urlić ‘Znate li tko će mu biti ravnatelj Opere?’