Stanje Talijana na Hvaru: Djeca su i dalje kritično

0
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U splitskom KBC-u održana je press konferencija o stradavanju šestero talijanskih državljana na brodu u Hvaru.

Djevojčica i dječak u dobi od 14 i 5 godina, koji se liječe na Dječjoj jedinici intenzivnog liječenja, i dalje su životno ugroženi, kazala je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju doktorica Branka Polić.

I dalje su životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem. I dalje su na resiratoru, sve vitalne funkcije podržavamo lijekovima i naravno intenzivno liječenje se nastavlja i dalje po pravilima struke. Prema prispjelim laboratorijskim nalazima vidimo da se radi o povišenoj razini karboksihemoglobina u krvi, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida, kazala je dr. Polić. Cirkulaciju podržavamo lijekovima, respiratorom zamjenjujemo respiratornu funkciju, a naravno smo sproveli i puno kompliciranije nadomjesne terapisjke postupke tako da u ovom trenutku ne možemo reći koliko će trajati liječenje, koliko će biti životno ugroženi, sve ovisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i o kliničkom stanju. I dalje su životno ugroženi, imaju zatajenje više organa, ali su cirkulacijski danas stabilniji nego što su bili jučer, dodala je doktorica Polić.

O stanju troje odraslih oboljelih Talijana izvijestio je specijalist infektolog de. Ante Srzić. Majka djece je od njih imala najtežu kliničku sliku, ali nije bila vitalno ugrožena. Njeno stanje je danas bolje, ali je to još daleko od dobroga, no uvjereni smo da će njeno liječenje završiti uspješno. Ovo drugo dvoje, od kojih je jedan kolega liječnik i ujedno gradonačelnik gradića u Italiji iz kojeg potječu, on je relativno bolje kao i njegova supruga. Oni su liječeni preko naše dnevne bolnice. Očekujemo da će danas otići na kućnu njegu, s tim da smo se dogovorili da dođu sutra ujutro kako bismo ponovili nalaze, kazao je dr. Srzić.

Od čega je preminuo 57-godišnji Talijan nije se doznalo na konferenciji za medije. Pomoćnik ravnatelja bolnice dr. Anton Marović kazao je da će o tome sve relevante informacije  novinari dobiti od istražnih tijela te da bolnica nije ovlaštena dati te informacije.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić izjavio je kako u slučaju trovanja na otoku Hvaru, nije definirano je li krivac hrana ili boravak na brodu. Dodao je da će danas dobiti izvješće i da će to biti razriješeno. Na pitanje je li brod bio siguran i atestiran, Ćelić je rekao kako je kriminalistička istraga u tijeku, a po njezinom završetku će objaviti sve podatke.