Stara gradska vijećnica otvorena jedinstvenom izložbom ‘Judita 500’

0

U novoobnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici u Splitu povodom 500. obljetnice prvotiska prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, epa Judita Marka Marulića, sinoć je otvorena multimedijalna izložba ‘Judita 500’ koju je pripremio Muzej grada Splita u suradnji s Centrom Marulianum i Gradskom knjižnicom Marka Marulića.
”Ovo je središnji svjetovni događaj ovogodišnje Sudamje. Zahvaljujem i kao stručnjak i kao gradonačelnik svima koji su bili uključeni u projekt obnove donedavno zapuštene Stare gradske vijećnice, suvremenika našega Marula. Čestitam Muzeju grada Splita zbog ove iznimne izložbe priređene upravo u čast 500. obljetnice prvotiska Judite” rekao je prilikom otvaranja gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo također je zahvalila svim sudionicima u pripremi izložbe, djelatnicima Muzeja predvođenima Darkom Perko Kerum i Marijom Plazibat. Dodala je kako su i izložba i obnova same zgrade pothvat splitske kulture, splitskoga dišpeta, splitske kreacije i nastojanja da se u malo vremena napravi što više i što bolje. Posebno se zahvalila gradonačelniku koji je zadao nemoguće rokove, ali koji su na kraju ipak ostvareni.

Prvotisak na narodnom jeziku je objavljen u Veneciji 1521. godine i na izložbi je faksimilno izdanje jedinog cjelovito sačuvanog prvotiska Judite iz dubrovačkog Franjevačkog samostana Male braće, čiji digitalizirani original posjetitelji mogu listati na multimedijalnom zaslonu. Izloženo je i prvo izdanje, nešto oštećenije, iz Znanstvene knjižnice Zadar, te drugo iz 1522.g., četvrto (1586. g.) i peto (1627.g.) iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Javnost od sinoć po prvi put ima jedinstvenu priliku istovremeno vidjeti četiri od prvih pet izdanja Judite dok je treće izdanje iz 1523., koje se čuva u Državnoj knjižnici u Munchenu, prikazano reprintom naslovnice. Nakon više od 300 godina stanke u 19. stoljeću Judita je iznova „otkrivena“ i do danas otisnuta su brojna izdanja Judite i na stranim jezicima: od engleskog, francuskog, mađarskog, španjolskog, talijanskog pa čak i esperanta i sva su ta djela dio postava.

Ulaskom u Vijećnicu s Pjace posjetitelj se upoznaje s kontekstom povijesnog razdoblja nastanka Judite kroz lentu vremena i zanimljivu animaciju Dalibora Popoviča koji uz dozu humora prikazuje život autora. Postav na prvom katu naslovljen “Dike ter hvaljen’ja presvetoj Juditi“ u potpunosti je posvećen prvom izdanju Judite. Tu su prezentirana i preostala četiri izdanja kao i pismo koje Marulić šalje u Veneciju prijatelju Jerolimu de Cipcisu u kojem mu govori da je napisao djelo. Svih pet izdanja može se listati na ekranu osjetljivom na dodir. Na drugom katu postavljen je osvrt na djelo kroz pregled likovne, kazališne, glazbeno-scenske adaptacije pa se tu može pogledati predstava Judita u režiji Marina Carića i adaptaciji Tonka Maroevića iz 1979.godine, potom segment glazbeno-scenske izvedbe Judite autorice Katarine Livljanić u suradnji s ansamblom Dialogos te dijelovi interpretacije “Judite” Josipa Gende. U produkciji Gradske knjižnice Marka Marulića snimljen je u povijesnim prostorima Splita i Muzeju grada, i kratki igrani film s čitanim ulomcima iz Marulićeve Judite.
Autorice izložbe su kustosice Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum i Marija Plazibat, dizajnerica postava je Nikolina Jelavić Mitrović, a stručne suradnice Judite 500 Branka Brekalo i Dina Vuletin Borčić. Autor većine tekstova za izložbu je dr. sc. Bratislava Lučina iz Marulianuma, a mr. sc. Branko Jozić uz savjetničku ulogu pripremio je i bibliografiju Judite. Autor ilustracija je Milan Trenc koji ih je izradio prema motivima iz Judite, a pripremi izložbe doprinijeli su i dr. sc. Ana Šimić koja je pisala o začinjavcima, te fra Domagoj Runje koji je autor tekstova o biblijskoj “Juditi”.
Adaptacijom i uređenjem Stare gradske vijećnice naš je grad dobio suvremeni multifunkcionalni prostor za izlaganja koji je sinoć otvoren iznimnim multimedijalnim kulturnim događajem, izložbom posvećenom epu oca hrvatske književnosti Marku Maruliću koji je u blizini Stare gradske vijećnice i živio.
Istovremeno u prostoru može boraviti do 25 osoba stoga pozivamo sve Splićane i njihove goste da posjete izložbu djela ovog svjetski priznatog Splićanina radnim danom od 10 do 14 te od 17 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, do 4. listopada 2021.
Karlo Kazinoti i Mišo Komenda potpisuju vizualni identitet izložbe i same Stare gradske vijećnice, obnova koje je financirana iz strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena. Nositelj projekta je Grad Split, a partneri Muzej grada Splita i Turistička zajednica grada Splita.