Stari Grad: Veliki plimni val noćas napravio štetu

0
Foto: pixabay.com

U Starom Gradu na Hvaru noćas oko dva sata plimni val prouzročio je štete, potvrdio nam je zapovjednik DVD-a Stari Grad Antoni Ivanković. 

Noćas oko dva sata dogodio se ‘žešći’ plimni val, koji je došao vrlo naglo, što je neuobičajeno, u desetak sekunda, a visok je bio oko 70 centimetara. Pogodio je svom jačinom te micao automobile kontejnere, razbijao vrata i štekate i nanio veliku količinu mulja na rivu. Tako smo već od dva i pol sata počeli ‘išekavat’ kafiće, restorane, konobe i oko 5:30 sati počeli prati rivu od mulja. Međutim, oko 6:30 ponovno je došlo do plimnog vala, koji ovaj put nije bio toliko visok, ali ponovno ima poplavljenih objekata, pa se i dalje radi, a plima ne miruje, kazao je u izjavi za Radio Dalmaciju Antoni Ivanković.

Pitali smo zapovjednika Ivankovića zašto u Starom Gradu dolazi do takvih plimnih valova. Neki govore da dubina vale ima značenje, neko govori o mjesecu, neko o pritisku,… Uglavnom je to povezano s južinom i uglavnom se takve stvari događaju zimi, u studenom ili prosincu, pa je pojava u ovo doma malo čudna. Ali mi smo na to spremni, i ugostitelji također, a u svemu pomalo uživaju i turisti koji bosi hodaju poplavljenom rivom, kaže Ivanković.

Očekuje se prijava štete te će se vjerojatno proglasiti elementarna nepogoda i oštećenima nadoknaditi šteta.