Stipanović bez medalje u Barceloni

0
Foto: laserinternational.org

Iako je od prvog dana vodio, a završni dan dočekao na drugom mjestu, Tonči Stipanović ostao je bez medalje na Europskom prvenstvu klase laser u Barceloni.

Nakon što je u prvih šest jedrenja imao tri prva, jedno drugo i dva četvrta mjesta, za Stipanovića su počeli problemi. U sljedeća tri jedrenja bio je 21., 51. i 20. pa je završni dan dočekao na drugoj poziciji. Nažalost, u prvom je nedjeljnom plovu Stipanović prošao ciljem tek 37. i tako ostao bez mogućnosti za osvajanje medalje. U zadnjem je plovu bio 9. i tako barem zadržao mjesto među 10 najboljih.

Drugim, sedmim i prvim mjestom u završna tri jedrenja na tron se popeo dvostruki svjetski prvak, Britanac Nick Thompson. Skupio je 53 kaznena boda, 8 manje od Talijana Francesca Marraia, 9 od Novozelanđanina Andrewa McKenziea i 13 od svjetskog prvaka iz Splita, Cipranina Pavlosa Kontidesa, koji trenira u JK Mornar sa Stipanovićem i Filipom Jurišićem pod trenerskom palicom Joze Jakelića.

Talijan Giovanni Coccoluto skupio je 69 bodova i za tri boda ostao bez odličja. Nijemac Philipp Buhl imao je 78, Britanac talijanskih korijena Lorenzo Chiavarini 82, Norvežanin Hermann Tomasgaard 89, Stipanović 96, a Španjolac Joaquin Blanco 98 bodova. Filip Jurišić posljednjeg je dana bio 13. i 42. pa je regatu okončao na 19. mjestu (17. u poretku Europskog prvenstva) sa 137 bodova.

U klasi laser radial Sandra Lulić zauzela je 42. (36. među europskim jedriličarkama), a Anđela de Micheli Vitturi 45. mjesto (39.). Europska prvakinja je Nizozemka Marit Bouwmeester, olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira i trostruka svjetska prvakinja.

U juniorskom poretku muškog laser radiala (do 21 godine), Stipe Gašpić je zauzeo 5., a Dominik Perković 20. mjesto.