Stipanović vodeći na Europskom prvenstvu u Barceloni!

0
Foto: laserinternational.org

Srebrni olimpijac Tonči Stipanović na prvom je mjestu nakon pet jedrenja klase laser na Europskom prvenstvu u Barceloni. Filip Jurišić je trenutno 22.

Nakon što se u utorak nije jedrilo zbog štrajka u Kataloniji, a Stipanović u srijedu pobijedio u oba plova plave skupine, član splitskog Mornara briljirao je i u četvrtak. Jedrio je u žutoj skupini i otvorio dan još jednom pobjedom. Uslijedilo je četvrto mjesto, koje je odmah odbacio kao zasad najslabiji rezultat, da bi u petom plovu bio drugi, iza Nijemca Philippa Buhla. Četvrti je plov pripao friškom svjetskom prvaku iz Splita, još jednom Mornarevcu, Cipraninu Pavlosu Kontidesu, ispred Buhla i Talijana Francesca Marraia.

U plavoj je skupini prvi plov dana pripao Filipu Jurišiću, drugi Novozelanđaninu Andrewu McKenzieu, a treći Enriqueu Joseu Arathoonu iz Salvadora. Jurišić je još imao 9. i 11. mjesto pa je nakon odbacivanja 37. mjesta iz drugog plova napredovao na ukupno 22. poziciju.

Ovim su zaključene kvalifikacije, a slijedi finalna serija u kojoj su u petak, subotu i nedjelju predviđena po dva jedrenja. Posebno će se proglasiti tri najbolja jedriličara Europskog prvenstva, a posebno najbolji Europljani.

Stipanović ima 5 negativnih bodova, McKenzie 7, Coccoluto 15, Kontides 18, Arathoon 19, a Buhl i Britanac Elliot Hanson po 20. Među 10 najboljih još su Britanac Michael Beckett (21 bod), Norvežanin Hermann Tomasgaard (22) i Britanac Nick Thompson (24). Jurišić na 22. mjestu ima 42 kaznena boda, dok će Mario Novak (JK Split, trenutno 91.) i Alec Cvinar (JK Orsan, 114. među 125 laseraša) natjecanje nastaviti u Srebrnoj skupini.

U laser radialu je europska juniorska prvakinja Sandra Lulić (JK Mornar) u svojoj prvoj pravoj seniorskoj sezoni trenutno 36. Iz plova u plov jedri sve bolje, pa je u četvrtak redom bila 18., 14. i 8. Anđela De Micheli Vitturi (JK Split) je 44. čime je također ušla u Zlatnu skupinu.

Kod muškaraca je u laser radialu Stipe Gašpić (JK Split) trenutno 4., a Dominik Perković (Labud) 9. No u juniorskom poretku (mlađi od 21 godine) Gašpić zauzima 3., a Perković 5. mjesto pa ih očekuje velika bitka za medalje (prvih 10 juniora je unutar 18 bodova).