Što trebate znati ako putujete van RH

0
Foto: pixabay.com

Za sve koji se odluče na putovanje, pravila su uglavnom ista – potvrda o cijepljenju, testiranju ili preboljenju COVID-19.

SLOVENIJA
Za ulazak u Sloveniju propisana je 10-dnevnu karantenu za putnike iz država ili regija na crvenom popisu. Karantenu se može izbjeći, i to uz negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa. Osobe koje su preboljele koronavirus u Sloveniju mogu ući uz potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana i nije starija od šest mjeseci, ili uz potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.Cijepljeni pak moraju imati dokaz o cijepljenju koji potvrđuje da je osoba cijepljena drugom dozom Pfizerovog cjepiva prije najmanje sedam dana, drugom dozom Moderne, SputnjikaV ili kineskih cjepiva Sinopharm i Sinivac, odnosno cjepivom Johnson&Johnson prije najmanje 14 dana. Osobama koje su primile cjepivo AstraZeneca, za ulazak u Sloveniju dovoljna je već i prva doza cjepiva, ali od cijepljenja mora proći najmanje 21 dan.

ITALIJA
Doći do Italije nešto je teže: za prelazak granice s tom državom nužan je negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. No antigenski brzi test Slovenija ne priznaje, pa hrvatskim građanima put do Italije ipak iziskuje skuplji PCR test. U protivnom, ako se nije testirao, putnik mora u samoizolaciju u trajanju od 10 dana te nakon toga na PCR ili antigenski test.

AUSTRIJA
Austrija od 19. svibnja na svoj teritorij pušta osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19, no potvrde moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Kod cijepljenih, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći od 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci. Tko se cijepi 21. dan nakon preboljenja, može ući u Austriju već nakon prve doze. Kod oporavljenih potreban je dokaz da su infekciju preboljeli u posljednjih šest mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od tri mjeseca. Hrvatski građani u Austriju mogu i s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim brzim testom ne starijim od 48 sati, ali to ih ne oslobađa 10-dnevne karantene, koja se prekida peti dan, na temelju negativnog testa.

NJEMAČKA
Do 30. lipnja hrvatski građani mogu u Njemačku uz digitalnu najavu ulaska, te negativni PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Priznaju se i potvrde o potpunom cijepljenju ili preboljenju COVID-19 na jednom od svjetskih jezika. Bez takve potvrde putovati mogu djeca do šest godina.

MAĐARSKA
Osim testiranih, na svoj teritorij pušta i putnike koji su preboljeli COVID-19. I dalje je na snazi zabrana ulaska svim stranim državljanima, pa tako i hrvatskim, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Svi koji imaju reguliran boravak, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije u trajanju od 10 dana, koja se može ukinuti uz dva negativna PCR testa s razmakom od najmanje 48 sati. Priznaju se samo testovi napravljeni u Mađarskoj. Zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice dokažu da su imale COVID-19 u okvirima od šest mjeseci prije ulaska. Hrvatski državljani mogu u Mađarsku bez ograničenja jedino ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti.

VELIKA BRITANIJA
U Veliku Britaniju može se iz Hrvatske putovati jedino uz obaveznu karantenu, čak i za cijepljene i preboljele. Francuska od svih hrvatskih građana starijih od 11 godina na ulasku u zemlju traži negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok se u Švicarsku može uz obavezu desetodnevne karantene, ali i obavezu predočenja negativnog PCR testa izdanog u posljednja 72 sata.

BiH
Hrvatski građani ne moraju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 ako u BiH ulaze direktno iz Hrvatske. Ulaz je slobodan i za njihovu maloljetnu djecu i supružnike koji su državljani drugih zemalja.

CRNA GORA
Trenutno ne postoje nikakva ograničenja za hrvatske državljane. Iako su mjere karantene i samoizolacije za hrvatske građane ukinute još 1. lipnja 2020. godine, i dalje se preporučuje izbjegavanje putovanja u tu državu koja nisu nužna. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući i djecu stariju od pet godina.

SRBIJA
U Srbiju se iz Hrvatske može ući jedino uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Iznimno, ako je došlo do kašnjenja zbog nepredvidivih okolnosti na koje putnik nije mogao utjecati, što bi na primjer bilo kašnjenje leta ili drugog javnog prijevoza, na ulasku u Srbiju priznat će se test ne stariji od 72 sata.