Stožer: 94 nova slučaja, 19 umrlih, predstavljeno istraživanje o cijepljenju

0
Foto: pixabay.com

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena  94 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 19 osoba, objavio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Provedeno je 2178 testiranja, a postotak pozitivnih je bio 4,3 posto, izvijestili su članovi Stožera na konferenciji za novinare.

Na bolničkom liječenju je 805 osoba, od kojih je 74 na respiratoru. Umrlo je 19 osoba.

Od početka epidemije, prije više od godinu dana, ukupno je testirano 1.387.946 osoba.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

Oni koji su preboljeli covid-19 nakon prve doze cijepljenja imali su značajno visoku razinu antitijela, koja se nije povisila nakon drugog cijepljenja, pa vjerojatno neće trebati drugu dozu, istaknula je čelnica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Svi djelatnici imali su statistički značajno više vrijednosti imunoglobulina (IgG) mjesec dana nakon druge doze u odnosu na prvu dozu. Žene su bolje reagirale i imale više vrijednosti od muškaraca, osobito nakon druge doze. Postoji blaga negativna korelacija s dobi, slabiji je odgovor kod starijih ispitanika, no to je umjereno, pokazuje istraživanje.

Nakon druge doze bio je značajni porast antitijela. Niti jedan djelatnik nije obolio nakon što se cijepio, nije utvrđena razlika između djelatnika s obzirom na radno mjesto unutar Klinike, kazala je Markotić.

“Oni koji su preboljeli covid-19 već nakon prve doze dosegli su maksimalni plafon titraja pa vjerojatno neće trebati drugu dozu”, dodala je Markotić