Stožer za obranu Rafinerije Sisak spreman za blokadu

0
Foto: Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta spreman je blokirati željezničku prugu na izlazu iz rafinerije kako bi spriječio odvoz sirove nafte u Rijeku.

Odvoz je prema ranijim najavama iz uprave INA-e predviđen za nedjelju 15. siječnja.

Za sada još nemamo odluku o početku utovara nafte. Stožer i radnici su spremni, apsolutno stojimo čvrsto pri odluci da zaustavimo transport nafte jer za to nema ekonomske isplativosti. To je naznaka zatvaranja Rafinerije nafte Sisak. Spremni smo stati na prugu na izlasku iz rafinerije i spriječiti odvoz nafte, a omogućiti dovoz ili odvoz drugih derivata. Nećemo naštetiti građanima Siska, ne govori se o nikakvoj blokadi lokalnih ili državnih prometnica. Barem za sada, vidjet ćemo kuda će daljnje odluke ići, izjavio je za Radio Dalmaciju koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta Predrag Sekulić.

Već dvije i pol godine govorimo o  cijeloj INA-i.govorimo da nije ovo pitanje nas koji ovdje radimo već je to pitanje energetske neovisnosti Republike Hrvatske i neprijateljskog preuzimanja INA-e od strane MOL-a. MOL želi zadržati samo maloprodajnu mrežu i proširiti tržište za svoje rafinerije. U kontaktu smo i s drugim sindikatima, civilnim i braniteljskim udrugama, jer je među 620 djelatnika Rafinerije gotovo 500 sudionika Domovinskog rata. Imamo podršku i građana Siska, pojedinih političara, saborskih zastupnika. Raduju nas i ponude sa svih strana za logističku potporu. Vidjet ćemo što će nam trebati i do kud će ovo ići, dodao je Sekulić.