Stožer pojasnio sve detalje o uvođenju COVID potvrda

0

Stožer civilne zaštite na današnjoj je konferenciji za medije objavio odluku o uvođenju obveze testiranja za državne i javne službe, koja stupa na snagu u utorak, a od koje su izuzeti oni koji su se cijepili ili su preboljeli bolest.

Načelnik Stožera Davor Božinović rekao je da je, kao što je najavljeno, Stožer donio odluku kojom se uvodi sigurnosna mjera obveznog testiranja prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači RH, županije, gradovi i općine.

– Odluka stupa na snagu 16. kako bi u ponedjeljak 15. svi oni na koje se odnosi ova odluka mogli obaviti testiranje, rekao je Božinović.

Božinović je naglasio kako se radi o obvezi testiranja, a ne uvođenju COVID-potvrda, koje su, kako je rekao, na snazi od 1. 6.

– Mi sad za određenu kategoriju naših građana, odnosno službenika, uvodimo sigurnosnu mjeru obveznog testiranja od koje su izuzeti oni koji su se cijepili ili su preboljeli bolest, a i jedno i drugo i treće može se dokazati jedino kroz COVID-potvrdu, rekao je Božinović.

Od utorka 16. studenog svi na koje se odnosi odluka prije dolaska na radno mjesto, ili prilikom dolaska, ako njihov poslodavac to organizira, morat će se testirati, i to najmanje dvaput tjedno. Svaki poslodavac uredit će za sebe koji će to dani u tjednu biti, objasnio je Božinović.

Svi na koje se odnosi odluka moći će se testirati na ukupno 6407 testnih mjesta u Hrvatskoj, a popis svih testnih mjesta bit će vidljiv na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HZJZ-a.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obvezni su EU-digitalnu COVID-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca. Ista obveza odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostore.

Oni koji odbiju testiranje, odnosno odbiju predočiti EU-digitalnu COVID-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama na koje se odnosi odluka.

Ako poslodavac organizira testiranje vlastitim resursima, on neće izdavati COVID-potvrdu, već potvrde koje će vrijediti samo za ulazak u prostorije tog poslodavca, naglasio je Božinović.

Odluka se primjenjuje i na pripadnike Oružanih snaga te na zaposlenike zračnih luka na području RH.

Izuzeci na koje se odluka ne primjenjuje su zdravstveni sustav i socijalna skrb jer se za njih već primjenjuju posebne odluke, na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta, osim ako učilište ne odluči drugačije, na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgojno obrazovnih ustanova, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u dječji vrtić ili osnovnu školu ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju EU-digitalnu COVID-potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije nepreuzimanje bi imalo pravne posljedice, na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19, a što se dokazuje liječničkom potvrdom.

– Ova odluka uvodi obvezno testiranje za tzv. državni i javni sektor, ali dana je i preporuka poslodavcima na čije zaposlenike se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru obveznog testiranja svojih zaposlenika i drugih osoba koje dolaze u njihove poslovne prostore. Iako će to predstavljati određeni trošak za poslodavce, zdravlje, sigurnost i reputacija nemaju cijenu, poručio je Božinović.

Stožer je također produžio primjenu odluka koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza do 30. studenog.