Štrajk u školama i fakultetima!

0

U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama sutra počinje štrajk i trajat će dok ga štrajkački odbor ne odluči prekinuti, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Prema riječima Tinke Zemunik voditeljice splitskog područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja, sindikati štrajkom odgovaraju na Vladino odbijanje njihova zahtjeva za povećanjem plaća u prosvjeti od četiri posto, što su omogućili zaposlenicima u zdravstvu početkom kolovoza.

„Sad je razlog štrajka što se traži četiri posto povećanje plaće za sve zaposlene u obrazovanju jer je vlada 2012. i 2014. ukinula dodatke, najprije 3,5,7 i 9 te 4,8 i 10. U sustavu zdravstva je vratila četiri posto iako je i to je premalo. Tražimo da se donekle ispravi nepravda koja je nanesena zaposlenicima obrazovanja. Koliko će dana trajati štrajk, to od nas nitko ne zna, možda jedino Vlada jer sad zavisi kakve će sad ponude dati sindikatima ako ih uopće želi dati. Znači, štrajk nije samo sutra nego se nastavlja i u ponedjeljak, odnosno neke srednje škole rade i subotom te domovi i u nedjelju. Znači, kod njih se provodi štrajk i u subotu i u nedjelju te se nastavlja u ponedjeljak. Uglavnom, javnost će biti obaviještena o svemu“, kazala je Tinka Zemunik.

Iako nastave za vrijeme štrajka neće biti roditelji će moći dovesti djecu u škole gdje će biti organizirano čuvanje.

„Sutra se provodi štrajk od sedam ujutro, neki od osam, a trajat će do 20h jer nekoliko škola radi u dvije i više smjena. Preporuka sindikata za takve škole je da oni koji su u štrajku dođu u prvu smjenu. Što se tiče djece, roditelji će sami procijeniti hoće li poslati djecu u školu ili ne s obzirom da se u osnovnim i srednjim školama te na visokom obrazovanju provodi štrajk. O zbrinjavanju djece u školi odgovoran je poslodavac tj. ravnatelj škole i on će voditi brigu na koji će način djeca biti zbrinuta jer sva djeca koja dođu bit će zbrinuta s obzirom da je to obveza ravnatelja škole“, kaže Tinka Zemunik.

Prema trenutačno dostupnim podacima 73 posto članova Sindikata hrvatskih učitelja sudjelovat će u sutrašnjem štrajku, no očekuje se da će se sindikalistima pridružiti i djelatnici koji nisu članovi sindikata. Prave informacije o odzivu znat će se ipak sutra kada štrajk počne. A podržavaju li Splićani prosvjetare poslušajte u anketi:

I dok su se sindikalci odlučili na štrajk koji sutra započinje u školama i na fakultetima te traže povećanje plaća, iz Vlade poručuju kako u proračunu nema 227 milijuna kuna za tu stavku. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, odbacio je navode kako je riječ o političkom štrajku pred izbore, a problem vidi u premijeru Zoranu Milanoviću, a ne u novcu: „Mi nismo izazvali taj štrajk, mi pred Izbore nismo podigli plaće samo u sustavu zdravstva, mi nismo obećali da će obrazovanje biti prvo na redu za povećanje plaće kad zemlja izađe iz krize, a nakon toga netko drugi je prvi na redu. Za obrazovanje kažu da uopće nema niti potrebe stajati u redu jer ministar sada cijelo vrijeme tvrdi da je nama divno i bajno, da su nastavničke plaće ogromne i da stvarno nema potrebe da ljudi štrajkaju. Problem je očito u odluci premijera Zorana Milanovića koji jednostavno nema osjećaja niti pravi odnos prema sustavu odgoja i obrazovanja. Zapravo, on svojim djelovanjem kroz cijeli svoj mandat pokušava obezvrijediti i unazaditi obrazovanje iako su mu ‘puna usta’ toga da je obrazovanje važno“.

Iako je bilo govora kako će Ministarstvo obrazovanja pokušati naći način za zabranu štrajka, od toga se odustalo, potvrdio nam je Vilim Ribič, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, navodeći kako ih uoči štrajka nitko iz resornog Ministarstva nije kontaktirao: „Oni su od tužbe za zabranu štrajka odustali jer naravno nemaju argumenata. Potpredsjednik Vlade je rekao da imaju prihode u državni proračun tri milijarde u prvih osam mjeseci više od planiranog. Pa gdje ti novci idu? Dajte da nam netko to kaže? Možda će odgovoriti štrajkašima“.

I sindikalist Mihalinec mjeru zabrane štrajka vidi kao zastrašivanje: „Poručujemo ljudima da se nemaju čega bojati, a ako sud zabrani štrajk mi kao legalisti ćemo sigurno postupiti na taj način no onda imamo ‘plan b’ o kojem nećemo govoriti o javnosti“.

Do kada će trajati štrajk ovisi i o Vladi i o Sindikatima, a na Vama je dragi roditelji i učenici da provjerite obavijesti o neodržavanju nastave na internetskim stranicama svojih škola i da slušate Radio Dalmaciju.