SUDAMJA 2020: Grašo na praznom Peristilu u čast svetog Dujma i Dana grada Splita

0
Foto: Grad Split

Splitski pjevač Petar Grašo na praznom splitskom Peristilu snimio je koncert u ponedjeljak koji će biti emitiran na televiziji na Dan Grada Splita i blagdan svetog Duje 07. svibnja.

Nažalost, tradiocionalna splitska Fjera ove će godine izostati. Svetog Dujma proslavit ćemo bez šušura, okupljanja, procesije i mise na Rivi, tombule i Sajma Sudamje, bez velikog koncerta i vatrometa, bez svega što smo godinama činili u zajedništvu sa svim našim sugrađanima. Ove će godine biti drugačije nego ikad dosad, no unatoč tome vjerujem kako će se blagdan našeg sveca zaštitnika proslaviti u našim srcima i u našim obiteljima. Svim Splićanima, ali i svim gledateljima Hrvatske radiotelevizije, na dan svetog Dujma darujemo koncert Petra Graše s Peristila. Iako smo prisiljeni biti fizički razdvojeni, budimo zajedno u četvrtak večer ispred malih ekrana u ovoj neobičnoj, drugačijoj i vjerujem lijepoj proslavi – poručuje gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Dojmove nakon koncerta podijelio je i Petar Grašo: – Ja sam dijete Splita, Split je moj dom bez obzira što posljednjih dvadesetak godina jako malo boravim u njemu. Da nije bilo ovih specifičnih okolnosti ja bih nažalost i na ovog svetog Duju bio van Splita. No kako to obično biva, drugačije okolnosti diktiraju nekakav drugačiji životni plan, pa se tako dogodio jedan od najčudnijih i na nekih način najljepših koncerata u mojoj karijeri, a opet koncert bez ijednog čovjeka u publici.

Grašo kaže i kako bi, da mu je netko rekao prošle godine, kako će svirati pred praznim Peristilom i biti najviše počašćen, mislio kako je to nemoguće, no s obzirom na događanja proteklih mjeseci, iznimno je sretan i počašćen ovom prilikom kakvu rijetko tko ima: – Sretan sam što imam privilegiju u svom gradu, na jednom od najljepših trgova na svijetu, održati koncert i pokloniti ga i svom Splitu i svim ljudima koji će u četvrtak večer biti u svom domu, pred malim ekranima. Ovo je koncert optimizma, koncert svjetla i koncert slavlja. Radovali smo mu se, nekako nam se čini da vidimo svjetlo na kraju tunela u kojem smo svi bili protekla dva mjeseca – zaključuje Grašo, sa željom neka ovo ipak bude posljednji koncert pred praznim Peristilom.