POČINJE ŠKOLA !

0
Foto: pixabay.com

U svim školama u Hrvatskoj u utorak ujutro počinje nastava.

Prosvjetni sindikati i Vlada nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama  postigli su dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju, čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora sa predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je ponudila sindikatima rast koeficijenata u tri navrata : 3 posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva  posto od 1. siječnja 2021. godine.

Dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, rekao je premijer Plenković, dodavši da nadoknada nastave neće biti plaćena.

Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana, rekao je čelnik srednjoškolskih sindikata Branimir Mihalinec.

Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2, rekao je Mihalinec.

Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao, rekao je Mihalinec.