Suzana Kačić Bartulović: Nema novaca za prilagodbu novih udžbenika djeci s oštećenjem vida, ali ima za put ravnatelja u New York

0

Suzana Kačić-Bartulović, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP Split,reagirala je na činjenicu da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala  “studijsko” putovanje za ravnatelje u New York.

Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

Neugodno iznenađeni planiranim izletom ravnatelja u New York, pozivamo ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da nam odgovori kako je moguće da resorno ministarstvo još uvijek nije riješilo problem licenciranja ravnatelja. Podsjetit ćemo, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisao je da svi ravnatelji škola od 1. siječnja 2017. moraju imati licence. No, trenutačno licencu nema ni jedan školski ravnatelj u Hrvatskoj, a kada će je imati, ne zna se jer nije propisan postupak za njihovo stjecanje.

Naime, Vlada RH je još 2017. u saborsku proceduru poslala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Osim izmjena vezanih za učenike s posebnim potrebama, četvrti put zaredom ukinuo se rok za licenciranje ravnatelja. Razlog je jednostavan. Ravnatelji  imaju faraonske ovlasti, a bira ih najčešće – politika pa su naše škole tako postale inkubatori za zapošljavanje stranački podobnih, a ne izvrsnih učitelja i nastavnika.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti tvrdi da se od licenciranja nije odustalo, ali i dalje ne znaju kad će donijeti novi rok. Možda kada se ispune sve pretpostavke za konačnu standardizaciju ravnateljske funkcije koja uključuje i putovanja po svjetskim metropolama? U zemlji koja nema novaca za prilagodbu novih udžbenika djeci s oštećenjem vida, u zemlji koja nema novaca za mlade robotičare, u Vladi koja se hvali navodnom reformom školstva, ovo zaista jest ogledni primjer škole za život. Onaj zbog kojeg mladi, obrazovani ljudi bježe odavde glavom bez obzira. Ravnatelji kao vladajuća elita po svijetu, a nastavnici i učenici zajedno s roditeljima po panonskom blatu i dalmatinskom kamenjaru.