Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Splita u povodu Dana grada

0
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita koja se, povodom blagdana sv. Dujma i Dana Grada Splita, održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović podsjetio je na svoju povezanost sa Splitom i rekao da je “značaj, utjecaj i pečat ovog grada, na mene kao osobu nemjerljiv“. Količina kvantnih talenta i ljepote koji postoji na ovom malom prostoru između Omiša i Trogira je naprosto debelo natprosječna. Ne nalazim ga nigdje u Europi, poručio je Predsjednik dodavši da Grad Split možda nije napredovao toliko industrijski, ali u njemu se vide talenti , energija, strast, želja i rezultati.

Predsjednik se prisjetio i svog dječaštva kada je ljeti iz Sinja dolazio u Split, kako je kazao, “vidjeti Hajduk, stari stadion, igralište na Placu”. Grad je bio neuredan, luka je bila grozna. Danas je ljepši i čišći nego ikad. To je naprosto bio poseban grad“, rekao je. Prisjetio se i ekipe bivših hajdukovih nogometaša istaknuvši da je Split dao toliki talent i organizacijsku sposobnost te godinama palio i žario europskim nogometom. „Možda nije došao do vrha, ali to gdje je došao ne nalazim niti jedan usporedni primjer u Europi. Da je jedna tako mala zajednica dala takvu kvalitetu koja je bila spoj talenta i rada, istaknuo je Predsjednik dodavši da to ne govori radi Hajduka za kojeg je nekada navijao. Navijač više nisam, nekada sam bio lud za time, a sada navijam za Hrvatsku reprezentaciju, rekao je.

Ovaj mali prostor, veliki narod, velike i zanimljive ljude i našu Hrvatsku moramo čuvati i ne sanjati da će nas biti dvadeset milijuna, jer neće. Bitno je da se držimo i da stremimo najboljem. Da budemo svjesni svog talenta i svojih ograničenja. Da budemo svjesni da nema takve nacije u Europi u kojoj na četiri milijuna pripadnika postoje tolike različitosti, kulture, običaji, povijest. Sve to uklopiti u jednu funkcionalnu, uspješnu, borbenu naciju mogu samo rijetki. U tome ja vidim hrvatsku snagu, a sve drugo je posao. Europska unija je posao. I zato uzimajmo taj novac, jer u Europskoj uniji nismo radi nekakvih velikih ideala već radi praktičnih ideala. A naši ideali su naši nacionalni ideali i opće ljudski ideali koji su izvan i iznad Europske unije, rekao je predsjednik Milanović zaključivši da novac iz europskih fondova daje smisao djelu suvereniteta koji smo dali Europskoj uniji, svjesno i svojom voljom, da bismo dobili više.

Povodom blagdana sv. Dujma i Dana Grada Splita dodijeljena su nagrade Grada, koje su na svečanosti ovogodišnjim laureatima uručili gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara i predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Igor Stanišić.

Posthumno su nagradu za životno djelo za 2020. godinu dobili glumica Zoja Odak te novinar i književnik Miljenko Smoje. Nagrada za životno djelo pripala je humanitarki i osnivačici Udruge Most Đordani Barbarić. Osobna nagrada za prošlu godinu pripala je ravnatelju splitskog KBC-a Juliju Meštroviću.

Kada je u pitanju skupna nagrada Grada Splita, nju je dobila ženska klapa “Ventula”, Športsko društvo “Jadran”, udruga branitelja veterana Vojne policije 72. bojne i Respiratorno intenzivistički centar KBC-a Split.

Danas imam osobitu čast u ime svim laureata reći kako smo iskreno dirnuti, duboko počašćeni i beskrajno zahvalni što se svjetla pozornice u ovom splitskom i Zojinom hramu kultura usmjerena na tren i na nas ovdje.Mi smo samo u vremenu koje nam je dato u životu dali najbolje od sebe i ono što smo gradili je čista ljubav prema pisanoj riječi, glumi, sportu, glazbi, medicini, humanitarnom i društvenom radu i prema sredini u kojoj živimo. Ono što se između redaka iščitava naša je duboka povezanost sa Splitom, ni Malim ili Velim misto, nego pravim gradom koji je oduvijek svoj, nepredvidiv, temperamentan, emotivan, moćan, solidaran, otvoren, vječan, naš. Legenda kaže kako je od ove velike važne i moćne nagrade grada, samo jedna nagrada veća, a to je ona da se rodiš i živiš u Splitu, koju neki od nas već imamo u vitrini, kazala je Đordana Barbarić u ime svih laureata.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako prošle godine nije održana svečanost zbog pandemije, ali srića i ponos Splićana zbog Sudamje nisu bili ništa manji. Danas su ovdje bitni jedino ovi ljudi koje nagrađujemo, kojima se zahvaljujemo i čije djelo čini naš grad boljim. Ništa i nitko to ne smije zasjeniti. Sudamja je posvetu Gradu i njegovim građanima, kroz stoljeća do danas. Ona je prigoda za zajedništvo i ponos kojim nitko ne prisvaja ništa i nitko nije iznad nikoga. Danas slavimo naš Split i svetoga Dujma koji nas gleda odozgo i podsjeća da smo blagoslovljeni živit u najlipšem dilu svita, istaknuo je gradonačelnik.

Kritičnost je splitska svojstvenost u kojoj nema ništa zlonamjerno i osobno. Žustrina splitskih kritika je izraz težnje za uvijek jačim i boljim. To se neće i ne treba promijeniti – nikada. To samo pokazuje da nam je stalo. Itekako stalo do Splita, kazao je Krstulović Opara.