Svečano otvaranje Splitskog filmskog festivala

0
Foto: PR

U Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu (Dom mladih) sinoć je otvorena  izložba AR/VR SCULPTURE newyorkškog umjetnika G.H. Hovagimyana, gosta ovogodišnjeg Splitskog filmskog festivala/Međunarodnog festivala novog filma.

Prvi film koji će biti prikazan na Splitskom filmskom festivalu / Međunarodnom festivalu novog filma je ‘Mrtve ribe’ Kristijana Milića. Na rasporedu je u subotu, 9. rujna u 18 sati i 45 minuta u kinu Karaman, a bit će to splitska premijera najnovijeg filma poznatog hrvatskog redatelja, koji je snimljen u samo 24 dana. ‘Mrtve ribe’ sniman je po romanu Josipa Mlakića. Film je mozaične strukture i govori o postratnom provincijskom gradiću. Prati sudbine dvadesetak likova tijekom nekoliko jesenjih dana. Veći dio događa se unutar jednog dana, kada grad nadlijeću ždralovi, u vrijeme sahrane Profesora, lika koji se dan ranije ubio na bizaran način.

Nakon premijere ‘Mrtvih riba’, u 21.30, također u kinu Karaman, bit će upriličeno svečano otvaranje Splitskog filmskog festivala, a prikazat će se film ‘Oslobađajuće i ugodno’ redatelja Jun Genga iz Hong Konga. ‘Oslobađajuće i ugodno’ je farsa u kojoj je kriminal postao standard ponašanja.

Splitski filmski festival traje do 16. rujna, a u osam dana bit će prikazan velik broj filmova koji prelaze komercijalna ograničenja.