Svečano otvorena 1046. Festa sv. Vlaha

0
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Otvorena je 1046. festa svetog Vlaha. Pred brojnim Dubrovčanima, na Stradunu je čitanjem Lausa, tradicionalnog teksta kojim počinje otvaranje, biskup Mate Uzinić poručio kako je festa svetog Vlaha nematerijalna kulturna baština Dubrovnika, Hrvatske i čovječanstva, dar koji su primili i s vjerom gradili više od jednog tisućljeća te s ljubavlju nama prenijeli naši preci, kojima se sveti Vlaho objavio kao parac, zaštitnik, odvjetnik, branitelj i zagovornik.

Dužni smo čuvati taj dar i s vjerom obogatiti te ga tako obogaćenog s ljubavlju proslijediti budućim generacijama, kako bi i naši potomci, koji će u gradu i biskupiji živjeti poslije nas, u Svetom Vlahu prepoznali svog parca, a u njegovoj Festi nadahnuće za biti bolji ljudi i zauzetiji vjernici u zalaganju za opće dobro. To je zadaća svakom od nas, kazao je Uzinić.

Festa je otvorena tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha na blagdan Kandelore. Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Toma Lučić pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih onih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu na njoj biti.

Nakon toga blagoslovljeni su darovi, a na kraju su iz biskupovih ruku poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste slijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Ujutro je održana svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.