Sveti Duje bez fešte, gradonačelnik u izjavi za Radio Dalmaciju poručio: Čuvajte jedni druge, na dobro vam došla Sudamja

0
Foto: Radio Dalmacija

Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji Dan Grada Splita i proslava zaštitnika grada, svetoga Duje, održat će se bez tradicionalne fešte i šušura u gradu. Nema procesije, nema tombule, nema Sajma Sudamje, nema Fjere, nema Turnira o’balot, vatrometa……..

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u razgovoru za Radio Dalmaciju komentirao je ovogodišnju neobičnu situaciju jer se zbog pandemije koronavirusa neće održati tradicionalna proslava svetoga Dujma:  ‘Ovaj put nam prijeti jedan nevidljivi neprijatelj, virus, koji nas je doveo u drugačiji način funkcioniranja, ali koji nas nije promijenio. Vedar i optimistični duh Splićana se osjeća, on će ostati netaknut. Neće bit Fjere, neće biti procesije, nema regate, mise na rivi, humanitarnog koncerta niti vatrometa, ali će biti svih nas. Bit će splitskoga puka koji štuje svetoga Duju i voli svoj grad – u našim srcima, među našim obiteljima i prijateljima pri čemu ćemo se nadati da će iduća fešta biti onakva na kakvu smo do sada naučili – puna šušura, veselja, razbibrige. Čudna je situacija, no ona nas neće pokolebati da budemo vedri i veseli i da svi zajedno i spremni dočekamo vremena koja su pred nama. A ona su prilično zahtjevna, bit će teška i njih možemo prevladati ako prevladamo razlike, svađe….bitno je da sada zajedno nastupimo i da dotučemo ovog neprijatelja.

Vraća se optimizam, vjerujem da ćemo vrlo skoro pobijediti, ali to možemo jedino svi zajedno. Nadam se da ćemo već ovo ljeto imati jedan kvalitetan iskorok i spašavanje turističke sezone i da će naši ugostitelji, mali poduzetnici i mali iznajmljivači moći ugostiti goste iz zemalja koje su se također oslobodile korone.’

Gradonačelnik je putem Radio Dalmacije čestitao svetoga Duju svim Splićankama i Splićanima:

‘Čuvajte jedni druge, ostanite zdravi i veseli na dobro vam došla Sudamja.’

Podsjetimo, uz himnu posvećenu splitskom nebeskom zaštitniku „Zdravo Dujme mučeniče, Splita grada zaštitniče“, praćenu zvonjavom ponovo vraćenih starih zvona splitskog kampanela, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su jučer poslijepodne prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljko Ante Ančić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Umjesto mise i procesije, splitsko-makarski nadbiskup don Marin Barišić će na sam blagdan, uz nekolicinu svećenika, služiti svečanu misu u Katedrali, s početkom u 10:00 sati. Misu ćete moći pratiti putem medija i društvenih mreža.

Dodajmo i kako je splitski pjevač Petar Grašo snimio na praznom Peristilu koncert koji će se emitirati poslijepodne u 18:20 na državnoj televiziji, a od 18:00 sati s Rive će krenuti pokretna pozornica koja će obilaziti splitske kvartove i na kojoj će Marko Pecotić Peco pjevati dalmatinske hitove.

U online obilježavanje blagdana sv. Dujma uključili su se i Muzej grada Splita, Hrvatsko narodno kazalište Split, KUD Jedinstvo, Glazbena mladež Split, Etnografski muzej, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Collegium  Split kroz povijest i mnogi drugi koji su svoje objave posvetili upravo prisjećanju na važnost tradicije za očuvanje jedinstva i identiteta jednog grada.

Dan Grada i blagdan Sv. Duje proslavit ćemo zajedno i mi! Budite s nama, u programu i na našim društvenim mrežama, uz najbolju glazbu, zabavu i poklone! Na dobro vam došla Sudamja!