Sveti Duje bez procesije

0

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu upriličen je sastanak splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolite mons. Marina Barišića i njegovih suradnika: generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, pastoralnog vikara mons. Nediljka Ante Ančića, kapelnika splitske katedrale mo. Šime Marovića, katedralnog župnika mons. Ante Mateljana i katedralnog orguljaša mo. Ivana Urlića. Tema sastanka bila je devetnica i središnja proslava sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.
Odlučeno je da će u devetnici od 28. travnja do 6. svibnja u splitskoj katedrali sv. Dujma misno slavlje u 18 sati prema rasporedu predvoditi kanonici Prvostolnog kaptola: don Pavao Banić, don Ante N. Ančić, mo. Šime Marović, don Tomislav Ćubelić, don Ante Mateljan, don Marko Ćubelić, don Jure Vrdoljak, don Miroslav Vidović i don Radojko Vidović. Mise će direktno prenositi Laudato TV i YouTube kanal Splitsko-makarske nadbiskupije. Za vrijeme mise pjevat će samo nekoliko pjevača katedralnog zbora.
Na samu svetkovinu sv. Dujma, 7. svibnja, sv. mise su u katedrali u 7, 8, 10, 16, 18 i 20 sati. Središnje euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor. Da su vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije posebno pobožni svome zaštitniku sv. Dujmu govori i činjenica o dobroj posjećenosti popodnevnih misnih slavlja u splitskoj prvostolnici na samu svetkovinu sv. Dujma. Nadbiskup Barišić zahvalio je svojim suradnicima na prijedlozima za ovogodišnju proslavu sv. Dujma koja će se odviti u ograničenim okolnostima radi koronavirusa i epidemioloških mjera, radi čega su i otkazane brojne manifestacije koje prate Sudamju poput koncerata zborova, različiti kulturnih i športskih događaja. Izrazio je nadu da ćemo unatoč tome svi svečano proslaviti sv. Dujma i doživjeti njegovu veličinu.