Svibanj 2020. najtopliji od početka mjerenja

0
Foto: pixabay.com

Svibanj je bio 0,63 stupnjeva Celzijevih topliji od prosjeka za taj mjesec izmjeren od 1981. do 2010. godine i time je svibanj 2020. najtopliji od početka mjerenja”, objavio je Copernicus.

Svibanj 2020. bio je najtopliji mjesec od početka mjerenja, navodi europska agencija Copernicus koja prati klimatske promjene na planetu te ističe da su posebno na Arktiku ove godine izmjerene temperature znatno više od prosječnih.

Najviše temperature izmjerene u odnosu na normalne, pa čak “vrlo normalne” bile su one u Sibiru gdje je temperatura u svibnju bila prosječno 10 stupnjeva Celzijevih iznad normale.

Proljeće je bilo osobito blago u velikom dijelu artičke regije, napose na zapadu Aljaske, ali bilo je blago i na Antartici.

Zbog globalnog zatopljenja izazvanog emisijama plinova s učinkom staklenika, a za što je odgovoran čovjek svojim djelovanjem, planet je već topliji za 1 stupanj Celzijev od predindustrijske ere.

Ta činjenica izazvala je niz drugih ekstremnih meteoroloških promjena kao što su velike vrućine, suše i poplave.

Godina 2019. bila je druga najtoplija godina u svijetu, nakon 2016., a stručnjaci očekuju da prosječna globalna temperature dosegne novi rekord u idućih pet godina – 2020. do 2024.