Svijet osudio sjevernokorejsku H-bombu, stručnjaci skeptični

0
Foto: EPA/North's Korean Central News Agency

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pridružio se  drugim svjetskim čelnicima i organizacijama u osudi objave Sjeverne Koreje da je detonirala svoju prvu hidrogensku bombu, te kazao da taj nuklearni pokus “potkopava regionalnu i međunarodnu sigurnost”, premda su stručnjaci izrazili skepsu prema sjevernokorejskim tvrdnjama, prenose agencije.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe (H-bombe), oružja koje iskorištava energiju nuklearne fuzije i koje je višestruko snažnije od atomskih bombi (A-bombi) u kojima se energija oslobađa fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Sjeverna Koreja je objavila da će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od “neprijateljske politike” Sjedinjenih Država, te je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoje nuklearno oružje neće koristiti ako se neće narušavati njezin suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima. Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenog programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, te navelo kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem. No, stručnjaci za nuklearno naoružanje s velikim su oprezom primili vijest o prvom sjevernokorejskom testiranju H-bombe, pojašnjavajući da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Stručnjaci su još prošli mjesec sa sumnjom popratili priopćenje sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una da je njegova zemlja razvila moćnu H-bombu. Seizmološki podaci ukazuju da je eksplozija bila daleko slabija od onoga što bi očekivali od hidrogenske bombe, izjavio je australski nuklearni stručnjak Crispin Rovere. Na prvi pogled izgleda da je izveden uspješan nuklearni pokus, ali da druga faza nije dobro provedena, tj. eksplozija vodika, dodao je Rovere.

Za političke analitičare, Kim Jong-un mora požnjeti neki “uspjeh” prije nego Radnička partija organizira svoj prvi kongres u 35 godina. Ne vjerujem da se radi o H-bombi jer bi eksplozija bila puno jača. Mislim da je predstavljaju kao takvu jer ju je Kim Jong-un nedavno spominjao, ocijenio je Choi Kang, potpredsjednik Instituta za političke studije u Seulu.

Da je testirana prava H-bomba, očitanja na Richterovoj ljestvici bi bila 100 puta veća, oko magnitude 7, kazao je Bruce Bennet, analitičar u Rand korporaciji. Prema njegovim riječima, radi se o eksploziji bombe jačine 10 do 15 kilotona, poput one bačene na Hirošimu 1945. Ako je to ipak bila H-bomba, onda je moguće da pokus nije uspio, smatra Bennet.

Sjevernokorejski pokus hidrogenskom bombom, ako se potvrdi, “teško je kršenje” rezolucija UN-a i predstavlja “prijetnju” za sigurnost sjeveroistočne Azije, izjavila je  šefica europske diplomacije Federica Mogherini. Ako se potvrdi, taj čin predstavlja teško kršenje međunarodnih obveza Sjeverne Koreje određenih s nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ocijenila je Mogherini, te “predstavlja prijetnju miru i sigurnosti čitave regije sjeveroistočne Azije”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je  da bi navodno uspješno sjevernokorejsko testiranje hidrogenske bombe predstavljalo tešku povredu međunarodnog zakona ako se potvrdi. Takva djelovanja pogoršavaju stanje na Korejskom poluotoku ionako obilježeno vrlo velikom mogućnošću vojnog i političkog sukoba, rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova. (Hina)