Svjetska zdravstvena organizacija: Nema odluke o izvanrednom stanju zbog koronavirusa

0

Svjetska zdravstvena organizacija zasad nije donijela odluku o izvanrednom stanju u svijetu zbog koronavirusa koji se pojavio u Kini. Kažu da je za to prerano, ali situaciju smatraju iznimno ozbiljnom.

Kako bi spriječila širenje virusa koji je do sada onio najmanje 25 života, Kina je uspostavila najveću karnatenu u povijesti u kojoj je trenutno 20-tak milijuna stanovnika. Pojavile su se i sumnje da je virus stigao u Škotsku i Sjevernu Irsku, no slučajevi zaraze nisu potvrđeni. trenutačno nema dokaza o prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka izvan Kine, ali to ne znači da ga neće biti, kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije. Izvor virusa još je nepoznat i nije poznato koliko se lako širi. Većina oboljelih već je imala zdravstvenih problema poput hipertenzije, dijabetesa ili kardiovaskularne bolesti koje su oslabjele njihov imunitet. Zna se da virus izaziva tešku bolest i može biti smrtonosan, no većina ima blaže simptome. Četvrtina zaraženih je teško oboljela. Simptomi su slični gripi: povišena temperatura, suhi kašalj i teškoće s disanjem.

Hrvatski zavod za javno zadravstvo prati situaciju. potvrdio je ministar zdravstva Milan Kujundžić: ‘Hrvatska je turistička zemlja, mi ozbiljno razmatramo mjere i vjerojatno ćemo već ovih dana krenuti premda u ovom trenutku ozbiljne opasnosti nema.’