Svjetski dan turizma u gradu Solinu 27.09.2016.

0

U utorak 27.09.2016. s početkom u 10:00h u Poslovnom centru Solin, prigodnim programom u suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju Moje dijete SOLIN, obilježiti će se Svjetski dan turizma.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma – Turizam za sve, bit će posvećen pristupačnom turizmu i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo današnjice. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Riječ je dakle o milijardi ljudi koji možda nisu u mogućnosti uživati privilegije upoznavanja drugih kultura, iskusiti prirodne ljepote ili uzbuđenje odlaska na putovanje. Sukladno naglasku ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, TZ grada Solina odlučila je isti obilježiti u suradnji s udrugom Moje dijete, ujedno dobitnikom Kolektivne nagrade grada Solina za 2016.godinu. Udruga Moje dijete osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja svekolikih prava djece s poteškoćama u razvoju (s intelektualnim poteškoćama, s cerebralnom paralizom, djece s autizmom, komunikacijskim teškoćama, poremećajima pažnje i drugim teškoćama u razvoju i sindromima), osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, odnosno s ciljem unaprjeđivanja kvalitete njihova života, te medicinske, socijalne, pravne i druge zaštite.

Udruga Moje dijete već surađuje s TZ grada Solina u niz projekata poput manifestacije Božić u Solinu, a u posljednjih godinu dana, intezivno surađujemo i kroz antičke radionice u kući Parać, a sve u sklopu njihova projekta Želimo, Možemo, Znamo! Na taj način osim edukacije o našoj baštini, djeca izrastaju i u najbolje ambasadore turizma u svom gradu.

Program obilježavanja će uključivati radionicu antičkih suvenira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir, izložbu prigodnih radova udruga Moje dijete, a naši posjetitelji će moći kušati i domaće kolače koje će za njih pripremiti vrijedne ruke udruge Solinjani. Glazbeni dio programa upotpuniti će Plesni studio Gita, GK Salto, recitacija polaznika dramske grupe udruge Moje dijete I pjesnik Veselin Vetma.