Tim Roth dobio Počasno Srce Sarajeva

0
Foto: Denis Ruvic CROPIX

Glumac Tim Roth dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva za izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Roth se kao gost SFF-a pojavio bez najave, a direktor festivala Mirsad Purivatra pojasnio je kako je Roth jedva nekako našao tek jedan dan kako bi stigao u Sarajevo i sudjelovao u toj filmskoj smotri.

U znak zahvalnosti organizatori su mu uručili priznanje “Počasno srce Sarajeva” a Roth je prošetao sada već prestižnim crvenim tepihom SFF-a i izdvojio sat vremena kako bi u opuštenom ozračju razgovarao s obožavateljima. Ovaj rođeni Londončanin koji se preselio u SAD i živi u  Los Angelesu uloge je ostvario u više od šezdeset filmova ali u brojnim televizijskim serijama. Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina “Reservoir Dogs” i “Pulp Fiction” koji je osvojio Oscara za scenarij a suradnju s Tarantinom je nastavio i u filmu “Mrska osmorka”. Zbog njegove uloge Archibalda Cunninghama u filmu “Rob Roy” slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti filmske umjetnosti.

Igrao je i u filmu “600 milja”, koji je predstavljao je Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina “The Hateful Eight” koji je postao “neslavno slavan” po brutalnim prizorima.

Roth se okušao i kao redatelj filmom “The War Zone” koji je naišao na izvanredan prijem kod filmske kritike.

.