Tomislav Medved izabran za novog ministra branitelja

0
Foto: Vlada.hr

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako je uvjeren da će Tomo Medved biti izvrstan ministar branitelja jer kao predsjednik udruge veterana Tigrova dobro poznaje braniteljsku problematiku, a sam Medved najavio je da će mu jedan od prvih ciljeva biti objedinjavanje sada disperziranih braniteljskih prava u jedinstven zakon.

Orešković je kandidata za ministra branitelja predstavio na konferenciji za novinare u Vladi, kazavši kako mu je čast što ima branitelja kalibra Tome Medveda u Vladi te kako će novi ministar imati punu podršku njegovu i svih ministara.
Uvjereni smo da će biti odličan ministar, rekao je Orešković na konferenciji za novinare u Vladi.
Priznao je kako je u izboru ministra možda bio malo spor, ali i naglasio da je imao prigodu upoznati se i s drugim kandidatima, a uvjeren je da je izabran najkvalitetniji među njima.
Medved je na čelu udruge veterana Tigrova i dobro poznaje probleme. Uvjeren sam da ćemo ih zajedno moći početi rješavati, rekao je Orešković, odbacujući tumačenje da je ministra izabrao samo zato što je kandidat i član HDZ-a, u čijoj je kvoti Ministarstvo branitelja.
Medved je zahvalio premijeru na podršci i Domoljubnoj koaliciji na kandidaturi te poručio kako će u njemu imati osobu koja je spremna preuzeti zahtjevnu i iznimno odgovornu dužnost.
Cijeli život posvetio sam domovini, moj ratni put ste imali prigodu vidjeti i sve dužnosti u Oružanim snagama i sve iskustvo koje sam stekao usmjerit ću u rad u Ministarstvu branitelja, poručio je Medved.
Najavio je da će vrlo skoro formirati tim s kojim će raditi u Ministarstvu, a kao jedan od ključnih ciljeva naveo je slanje poruke poštovanja braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Oni moraju biti sigurni da njihova žrtva nije zaboravljena, poručio je Medved.
Upozorio je kako je za dobro funkcioniranje Ministarstva branitelja nužna potpora premijera i svih ministara te najavio izradu jedinstvenog zakona koji će objediniti prava branitelja i članova njihovih obitelji, sada disperzirana kroz različite zakone i resore.
Zamoljen da komentira prijedlog ovogodišnjega državnog proračuna, koji je Ministarstvu branitelja predvidio smanjenje razdjela, Medved je kazao kako se s proračunom upoznao putem medija.
Naglasio je da je smanjenje planirano u odnosu na izvršenje iz prošle godine, a ne na lani planirana sredstva. Treba provesti kvalitetnu dubinsku analizu svih stavki, kako bismo mogli prepoznati je li negdje u konkretnim stavkama došlo do odstupanja, rekao je Medved, podsjetivši da Ministarstvo od ove godine ima i nove obveze prema žrtvama silovanja kao ratnog zločina.

Nužno je kvalitetno analizirati proračun pa reagirati bude li potrebe, dodao je. (Hina)