Transformacija Karepovca

0
Foto: Grad Split

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zamjenik Nino Vela, potom zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain te načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić obišli su danas odlagalište otpada na Karepovcu.

U radnom obilasku predstavnici Fonda na licu mjestu mogli su se uvjeriti u transformaciju brda smeća u uređeno i sanirano odlagalište. Prva faza sanacije splitskog odlagališta otpada najveći je projekt koji sufinancira Fonda za zaštitu okoliša. Kroz dvije godine intenzivnih radova, ne samo da je uređena površina te premješteno preko milijun kubičnih metara starog otpada, nego je napravljena i prometna, hidro te elektro infrastruktura, kao i sanitarna deponija površine oko 70 tisuća metara četvornih s pokosima za milijun kubičnih metara novog otpada.

Kako se moglo vidjeti u današnjem obilasku, osim kasete, preostale tri četvrtine deponije je uređeno i dovedeno u stanje za nastavak radova. Otvoren je dio gdje pristiže novo smeće, koji je sveden na svega 500 kvadrata i koji se svakodnevno uredno zatrpava i prekriva. Sljedeća faza sanacije Karepovca predviđa njegovo ozelenjivanje, a zatim i sanaciju sanitarne plohe na kojoj će se ubuduće odlagati smeće te konačno zatvaranje odlagališta. Nakon što su konkretni radovi na sanaciji započeli 22. studenog 2017. godine, sve su bliži snovi Splićana kako će golemo brdo otpada u istočnom dijelu grada zamijeniti zelena oaza.

Dodajmo da je nakon obilaska odlagališta, u upravnoj zgradi Čistoće održan i radni sastanak o daljnjem nastavku suradnje Fonda za zaštitu okoliša i Grada Splita.