Transport čeličnih brana u Veneciju

0
Foto: PR

U Brodograđevnoj industriji Split d.d. započela je operacija ukrcaja na baržu čeličnih brana koje će biti instalirane na morskim prolazima što kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji s ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad Veneciju.

Ukrcaj se obavlja samohodnim modularnim transporterima velike nosivosti, a barža za prijevoz specijalnih tereta imena ‘Archimedes’ duga 91,5 metar, široka 27,5 metara i nosivosti 9600 tona prevest će četiri brane odjednom ukupne težine 1300 tona. Baržu će do samog ušća gdje će se brane ugraditi vući remorker ‘Garibaldo’ snage motora 2×2.480 Ks , a planirani polazak prema Veneciji se očekuje u subotu 03. rujna.

U jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, a Brodosplit će isporučiti 63 brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine 320-380 tona koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti s radovima i logistikom preko 70 milijuna €.

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom će ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora. Projekt ‘MOSE’ je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra.

Nakon provedenih međunarodnih natječaja za gradnju 63 čelična vrata koja će biti instalirana na morskim prolazima Malamocco, Chioggia i San Nicolo, za najboljeg graditelja izabran je Brodosplit i vječno će ostati upisan na listi tvrtki koje su pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima.