Turistička zajednica otoka Hvara

0
Foto: pixabay.com

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u gradu Hvaru na otoku Hvaru prisustvovao potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja otoka Hvara. Ovim sporazumom dosadašnje turističke zajednice koje obuhvaćaju Turističke zajednice Grada Hvara, Grada Starog Grada, Općine Jelsa, Općine Sućuraj i mjesta Vrbovska, razvijat će zajedničke projekte i programe te provoditi zajedničke promotivne i marketinške aktivnosti, odnosno zajednički razvijati i promovirati cjelokupno područje otoka Hvara.

„Danas postavljamo temelje zajedničke suradnje i početak nove priče za čitav otok Hvar. Ovim sporazumom otok Hvar postaje u turističkom smislu jedna zaokružena priča, turistička destinacija koja se pod jednim imenom i brendom može kvalitetnije razvijati i promovirati. Ovaj sporazum primjer je onog što smo htjeli kroz naše zakonodavne izmjene, poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost se puno kvalitetnije pozicionirati na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa cijelog ovog područja, već se osigurava i prijeko potrebna troškovna efikasnost u sferi promocije i provedbi projekata.“ istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja sporazuma.

Uz ministra Cappellija danas su na potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja otoka Hvara prisustvovali predsjednik Turističke zajednice Grada Hvara Rikardo Novak, predsjednik Turističke zajednice Grada Staroga Grada Antonio Škarpa, predsjednik Turističke zajednice  Općine Jelsa i mjesta Vrboska Nikša Peronja te predsjednik Turističke zajednice  Općine Sućuraj Ivan Slavić, a koji su i potpisali zajednički sporazum.

Podsjećamo, usvajanjem paketa turističkih zakona u Hrvatskom saboru ove godine, odnosno Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o članarinama u turističkim zajednicama i Zakona o turističkoj pristojbi, uvedeni su financijski instrumenti (Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i Fond za udružene turističke zajednica) koji omogućavaju transparentnije financiranje kako regionalnih tako i lokalnih turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima te se potiče udruživanje turističkih zajednica.

U nastavku dana, ministar Cappelli će prisustvovati svečanom otvorenju hotela Palace Elisabeth, prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru.

Prema podacima iz sustava eVisitor otok Hvar tijekom protekle godine posjetilo je 338.000 turista gostiju koji su ostvarili 1,7 milijuna noćenja. Pri tome su najviše noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Češke, Poljske te Sjedinjenih Američkih Država.