Turska je ove godine spriječila 18 terorističkih napada

0
Foto: arhive

Turske sigurnosne snage spriječile su od početka ove godine 18 samoubilačkih napada, tri od njih presretanjem vozila planiranih za automobile bombe, rekao je ministar unutarnjih poslova Efkan Ala u intervjuu za televizijsku postaju Kanal 7 u nedjelju.  

Ala je kazao da je jedno od triju vozila pronađeno ovaj tjedan kod istanbulskog sveučilišta Bogazici, u četvrti koja je u četvrtak bila evakuirana zbog straha od bombe.  Automobil s eksplozivom detoniran je u Ankari ovaj mjesec pokraj vojnog autobusa koji je čekao na semaforu u administrativnom srcu grada i tom je prilikom stradalo 29 ljudi, većinom vojnika.

Kao dio koalicije pod američkim vodstvom bori se protiv Islamske države u susjednoj Siriji i Iraku, a bori se i s kurdskim militantima na jugoistoku, gdje je, nakon što je u srpnju propalo dvoipolgodišnje primirje, nastupilo najteže nasilje od 1990-ih. Za bombaški napad u Ankari vlasti optužuju člana sirijske kurdske milicije koja surađuje s militantima PKK u Turskoj. Bombaš samoubojica ubio je 10 njemačkih turista  u povijesnoj jezgri Istanbula u siječnju, a za napad Turska optužuje IS.