Tvrtka “Trajektna luka” ne priznaje otkaze radnicima, slijedi joj prekršajna prijava

0
Foto: www.portsplit.com

U splitskoj trajektnoj luci postoji slučaj, vjerojtno bez presedana .

Naime, radnici braniteljske zadruge “Legio Quarta”, koja je novi koncesionar priveza i odvoza brodova, zaposleni su istovremeno i u tvrtki “Trajektna luka” koja je bivši koncesionar te djelatnosti. Njihova bivša tvrtka ih tuži i traži da se vrate na posao.

Inspektorat rada “prebacio je lopticu” na sudski postupak koji je u tijeku, no čelnik HURS-a , Ozren Matijašević izvijestio je danas kako će se protiv tvrtke “Trajektna luka” koja bivše radnike nije odjavila u zakonskom roku pokrenuti prekršajni postupak:
Kad smo dobili taj sraman nalaz više inspektorice, obavijestili smo nadležno Ministarstvo i Inspektorat u Zagrebu, promptna je reakcija bila  i sastanak je rezultirao s onim što smo i znali. Inspektorica nije  napravila  svoja posao, naloženo joj je da promijeni nalaz i da se pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca.

Na konferenciji za medije održanoj u trajektnoj luci naveo je niz nezakonitih postupaka tvrtke “Trajektna luka” i prozvao DORH zbog nepostupanja prema podnesenim kaznenim prijavama:
2003. podnesene su kaznene prijave za nezakonitu privatizaciju kada su “sklonili” višemilijunskim iznos potraživanja prema ” Jadroliniji” kako bi kupili tvrtku za manje od onoga što vrijedi. Iz godine u godinu rezerviraju se milijunski iznosi za sduske sporove koje u pravilu gube, milijunske pozajmice se daju jednoj banci čiji vlasnik je ujedno vlasnik i ove tvrtke , a 2008. godine iskazali su gubitak od 3,1 milijuna kuna, a istovremeno se isplaćuje dividenda u iznosu preko  20 milijuna kuna.

Matijašević tvrdi kako je sve to tvrtki “Trajektna luka” omogućio državni represivni aparat koji ne radi ništa i pita se:
Jel to čisto, jel to nezakonito, je li tu možda riječ o “pranju novca”? DORH, USKOK ili ne zna tko na to uredno šuti. Ovo je dokaz zašto su kriminal i korupcija uništili Hrvatsku, državni represivni aparat ne radi ništa.

Povjerenik Nezavisnog sindikata koji djeluje u braniteljskoj zadrugi “Legio Quarta” , Denis Pralija rekao nam je kako ova situacija ,gdje po papirima rade u dva poslodavca,  onemogućava radnike u ostvarenju svojih prava, ali i šteti novom poslodavcu:
Prema našim proračunima to ih je koštalo 40 tisuća kuna više prošli mjesec. Mi smo podnijeli prijave i HZZO-u, i POreznoj upravi i Inspektoratu rada, ali još čekamo, evo već mjesec i pol dana. Trenutačno radimo kod novog poslodavca gdje imamo prilično pristojnu plaću, a stari poslodavac nas tuži sudu i traži da se odmah vratimo raditi kod njega za minimalac. Jesmo li mi u robovlasničkom društvu ill živimo u uređenoj državi?

Čelnik HURS-a najavio je i kako će, ne reagira li DORH, svakih 15 dana iznositi nove detalje o navodnim nezakonitostima u tvrtki Trajektna luka.