U Dalmaciji orkanska bura i požari

0
Foto: pixabay.com

U Dalmaciji puše orkanska bura, procjenjuje se – najjača u posljednjih nekoliko desetljeća. U Splitu je noćas izmjeren najjači udar vjetar od 176 kilometara na sat.

Pune ruke posla imali su vatrogasci na makarskom području, čak pet manjih i tri nešto veća požara. Manji požari bili su u Drveniku, Gradcu, Vinogradima, Baškoj Vodi i Brelia. Prvi veći požar izbio je u 21:40 u Podgori. brzom intervencijom vatrogasaca požar je zaustavljen na 5.000 kvadrata. Požar je gasilo 70 vatrogasca i 16 vozila, kazao nam je zapovjednik Dražen Glavina. U 23:45 izbio je požar na Glavici u gradu Makarskoj. Vatra je došla do samih zgrada. Na terenu je bilo 90 vatrogasca i 21 vatrogasno vozilo. Radilo se o terenu koji je dosta zapušten u samom gradu i borovoj šumi. Bile su ugrožene tri zgrade i dječji vrtić, no vatrogasci su upjeli spriječiti da vatra ne uđe u borovu šumu. Izgorjelo je preko deset tisuća kvadrata. Požar je pod nadzorom gasitelja.

Treći veći požar izbio je iznad Baške Vode, ispod ceste za Topiće, u masliniku, gdje je gasilo 80 vatrogasaca i 15 vatrogasnih vozila. Prebacivali smo vatrogasce kako bismo sve to ugasili. Nakon 45 minuta je i taj veći požar stavljen pod nadzor, a izgorjelo je oko 15.000 kvadrata. Osim požara bilo je i puno posla oko slomljenih stabala, kupili smo i limove koje je jak vjetar iščupao s trgovine Konzum u Makaskoj, posla ima i radi se i dalje na cijeloj Makarskoj rivijeri, kazao nam je Glavina. Glavina je izvijestio da se donesena zabrana spaljivanja korova na otvorenome zbog bure.

Jedan vatrogasac lakše je ozlijeđen u požaru koji je sinoć izbio na splitskim Brdima, gdje je gorjelo raslinje i otpad. Vatra je oštetila jedno parkirano vozilo. Na terenu je bilo 20 vatrogasaca. Imali su velikih problema jer zbog parkiranih automobila nisu mogli prići požarištu, a jak vjetar je daleko bacao plamen u gusto naseljenom području i prijetio kućama. Gasitelji su zajedno s građanima fizički razmicali automobile kako bi mogli pristupiti. Iza 23 sata požar je lokaliziran, a dežuralo se cijelu noć.

Rano jutros lokaliziran je požar koji je izbio u Solinu, na predjelu Majdan. Izgorjelo je oko 2 hektra niskog ralsinja. požar je gasilo 30 vatrogasaca s 10 vozila. Na požarištu su i dalje vatrogasci iz Solina i Vranjica, kazao nam je zapovjednik Tonči Mikuličić.

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, most Franje Tuđmana u Dubrovniku. Na brzoj cesti Solin-Klis zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom. Zbog stabla na kolniku za sav promet zatvorena je županijska cesta Drniš-Roški slap.

U prekidu su trajektne linije: Vis-Split, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, Stari Grad-Split, Rogač-Split, Sumartin-Makarska, Split-Supetar, te katamaranske i brzobrodske linije: Milna-Rogač-Split, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Unije-Susak te Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice.