U Divuljama vježba zrakoplovne potrage i spašavanja

0
Foto: civilna-zastita.gov.hr
U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite u splitskim Divuljama održana je stožerna vježba zrakoplovne potrage i spašavanja ASAR 2021-2
Tema vježbe bila je operativno djelovanje sustava zrakoplovne potrage i spašavanja u slučaju zrakoplovne nesreće na kopnu u priobalnom dijelu teritorija Republike Hrvatske (Splitsko-dalmatinska županija) kao nastavak na komunikacijsku vježbu „ASAR 2021 – 1“.
 Pomoćnik ministra  Damir Trut naglasio je kako su vježbe temelj sustava civilne zaštite i glavni im je cilj pripremiti operativne snage za pravovremeno i učinkovito djelovanje u slučaju velikih nesreća i katastrofa.
Scenarij vježbe bio je prisilno slijetanje zrakoplova koji je poletio sa Zračne luke Split u smjeru Zračne luke Zagreb. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci pilot nakon polijetanja prijavljuje udar ptice u lijevi motor te traži slijetanje na Zračnu luku Split. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a na području Divulja gubi se i vizualni kontakt s istim.
Cilj stožerne vježbe „ASAR 2021-2“ bila je provjera usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima, koordinacija aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće te provjera važnih procedura za razmjenu informacija između sudionika u pripremi akcije. Vježbom će se također provjeriti procedure za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće te procedure na uspostavi koordinacije na mjestu zrakoplovne nesreće, kao i početku aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.
Na vježbi su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Međunarodne zračne luke Zagreb i Zračne luke Split, Croatia Airlines, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Operativno komunikacijski centar Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Split, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog Crvenog križa, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i Državnog hidrometeorološkog zavoda.