Mladi splitski liječnik dr Marin Ćulum porodio bebu u helikopteru HRZ-a

0
Foto: pixabay.com

U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-8 MTV u četvrtak, 12. travnja u 4:45 sati, na hitnom medicinskom letu s otoka Brača rođena je beba. 24-godišnjakinju je porodio mladi splitski liječnik dr Marin Ćulum s medicinskim tehničarem Davorom Akrapovićem. Doktoru Ćulumu ovo je inače bio prvi samostalno odrađeni porod.

‘Oko 4:00 sata ujutro dobili smo dojavu kako je u tijeku porod na Braču, poletjeli smo iz vojne baze Divulje, na Braču smo bili oko 4:30. Žena je bila u visokom stadiju trudnoće, u 39. tjednu s redovitom trudovima u razmaku od svako dvije minute. Prilikom transporta, u razgovoru s rodiljom, tehničar i ja smo procijenili kako je žena možda već zrela za porod. U dogovoru s njom rekli smo joj da ćemo je okrenuti s boka na leđa i da ćemo vidjeti kakva je situacija. Kada je došao slijedeći trud imali smo što i vidjeti – glavica se već nazirala i beba je već počela izlatiti. U tom momentu grabite sterilne komprese, rukavice…međutim, bebi se toliko žurilo da smo stigli samo zasukati rukave i navući rukavice. Dijete se poredilo ekstremno brzo, sve je prošlu u redu, beba je bila živahna, plakala je, imala je urednu frekvenciju srca, stavili smo je majci na prsa i taman smo sletjeli u Split. Kad se rodila baš smo prelijetali plažu Firule. Bio je to čaroban moment, to je nešto što se treba doživjeti’, zaključio je mladi liječnik Hitne medicinske pomoći iz Splita. U helikopteru je bio i otac djevojčice.

Sve je proteklo bez komplikacija, majka i djevojčica su dobro,’ rekao je kapetan posade natporučnik Sebastijan Trepšić.  Sretnom trenutku porođaja svjedočila je i posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u sastavu: kapetan natporučnik Sebastijan Trepšić, kopilot natporučnk Tomislav Barbir te tehničar letač nadnarednik Zdenko Kačarić.

Kapetan posade natporučnik Trepšić kazao je kako se sve odvijalo vrlo brzo, budući da sam let s otoka Brača traje 10-tak minuta. ‘Sve je proteklo bez komplikacija, majka i djevojčica su dobro i to je za letačku posadu bio najljepši završetak dežurstva. Prekrasan je to osjećaj koji pamtite cijeli život. To je ono što čini ljepotu letenja i ovog poziva, jer osim humanih misija spašavanja ljudskih života u prilici smo svjedočiti i rađanju jednog novog života‘, istaknuo je Trepšić.