U Makarskoj otkriven spomenik Tinu Ujeviću

0
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

U povodu 125. godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika Tina Ujevića (1891.-1955.) u utorak navečer otkriven je njegov spomenik u Makarskoj gdje je Ujević išao u osnovnu školu, od 3. do 8. razreda.
Tin Ujević se rodio u Dizdara kuli u Vrgorcu, kao Augustin Josip Ujević. Njegov otac, Ivan Ujević, bio je učitelj rodom iz Krivodola u Imotskoj krajini, dok mu je majka Bračanka, iz mjesta Milne.

Tin je prva tri razreda osnovne škole polazio u Imotskom, kada seli u Makarsku gdje završava osnovnoškolsko obrazovanje. Godine 1902. odlazi u Split gdje se upisuje u klasičnu gimnaziju i živi u nadbiskupijskom sjemeništu. U svojoj trinaestoj godini počinje pisati pjesme od kojih ništa nije sačuvano (po njemu je njegovo prvo djelo kratak tekst “Voda” koji je završio u košu za smeće nekog urednika). 1909. godine Tin maturira u Splitu s odličnim uspjehom, odriče se mogućnosti zaređenja te odlazi u Zagreb upisujući studij hrvatskog jezika i književnosti, klasične filologije, filozofije i estetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Te iste godine objavio je svoj prvi sonet “Za novim vidicima” u časopisu “Mlada Hrvatska”.

Od istaknutijih djela ističemo: “Lelek sebra”, “Kolajna”, “Auto na korzu”, “Ojađeno zvono”, “Skalpel kaosa”, “Ljudi za vratima gostionice”, “Žedan kamen na studencu”.

Iako za života nije dobio nijednu književnu nagradu, danas se njegovim imenom naziva najveća hrvatska pjesnička nagrada.