U roku tri godine iznad Korešnice niče naselje

0
Foto: pixabay.com

Grad Split će idući tjedan raspisati Natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za područje Korešnice, najavio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Grad je od države dobio više od 15 hektara površine. Napravljena je parcelizacija i program natječaja za urbanistički plan te razgraničenje s katastarskom općinom Solin, kazao je gradonačelnik, koji krajem travnja očekuje kvalitetna rješenja. Najavio je kako će se prostor urbanistički riješiti i čuvati prirodu jer je natječajem predviđeno više od 15 posto zelenih površina. Prema najavama u roku od tri godine, u Korešnici bi trebali biti izgrađeni POS-ovi stanovi i stanovi za branitelje te socijalno ugrožene obitelji.

Gradski vijećnik Božo Zadro istaknuo je kako je ovo velik dan za grad Split. Na njegovu inicijativu 2014. ovaj projekt su započeli Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo branitelja.  podsjetio je kako je Vlada zemljište prebacila u vlasništvo Grada svojom odlukom prije dvije godine.

Predsjednik Društva arhitekata Split Dragan Žuvela je istaknuo kako će žiri se uključiti u sam program, a bilo je dosta revizija programa. Ovo će biti prvi novi plan u prethodnih 10 godina. Korešnica se prostire na 15 ha površine i stanovat će tu oko 3 tisuće ljudi. U usporedbi s Kilom, bit će i drugih sadržaja, a područje neće biti getoizirano Kad se donese urbanistički plan, ishodit će se građevinska dozvola i zatim slijedi gradnja. To će biti prvi planirani kvart još od vremena MIS-a,dodao je Žuvela. Već sad treba rješavati koridore cesta i razmišljati o rekonstrukciji Osnovne škole Žrnovnica. Planira se 80 do 100 bruto kvadrata izgrađenosti, dječji vrtić, ambulanta, ljekarna, kotarske prostorije, knjižnica, te manji trgovački centar.

Stanovi na Korešnici  bi se mogli početi graditi tijekom 2022.Sve bi trebalo biti gotovo za tri godine.