U Splitu počinje uređenje Inkubatora za visoke tehnologije

0

Rekonstrukcijom bivšeg Omladinskog hostela Spinut splitsko bi Sveučilište uskoro trebalo dobiti Inkubator za visoke tehnologije, a početku radova na rekonstrukciji objekta, u koji će biti uloženo 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova, prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Premijer Plenković naveo je kako je u globalnom gospodarstvu u tijeku 4. industrijska revolucija koja traži prave korake prema budućim vrstama radnih mjesta i prema tehnološkim inovacijama u digitalnom dobu koje je pred nama.

– Bez takvih koraka nema konkurentnosti. Tehnološki park rezultat je sinergije rada svih nas te brojnih sastanaka na tjednoj i mjesečnoj bazi. Ovdje će se povezivati znanost i obrazovanje s realnim sektorom, a u tome leži rješenje buduće konkurentnosti u novom tehnološkom dobu. Split ne samo da je grad znanosti, kulture, turizma i sporta, nego je Split i grad gospodarstva – istaknuo je, među ostalim, predsjednik Vlade izrazivši zahvalnost svima koji su dali svoj obol u realizaciji budućeg Inkubatora za visoke tehnologije.

Kako je poručio splitski gradonačelnik u svom govoru, nema pravog razvoja bez novih tehnologija i bez primjene novih znanja u gospodarstvu.

– Tehnološki park na Spinutu prva je stepenica, a budući Tehnološki centar na Dračevcu bit će druga stepenica novog, suvremenog razvoja Splita. Sve to simbolizirat će ono što Split jeste – motor razvoja hrvatskog juga naslonjen na svoje Sveučilište. Nema pravog razvoja bez znanja i bez primjene tog znanja u gospodarstvu. U ovom budućem kreativnom centru visokih tehnologija, za godinu dana sve će vrvjeti od mladih ljudi, znanstvenika, budućih ozbiljnih poduzetnika željnih uspjeha koji će stvarati blagostanje u našem gradu – kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić današnji događaj opisao je kao prekretnicom u budućem tehnološkom razvoju grada pod Marjanom.

– Projekt Inkubatora za visoke tehnologije ukupne je vrijednosti 20 milijuna kuna, a od čega je 99,16 posto sufinanciran bespovratnim EU sredstvima, što iznosi 19.831.733,13 kuna – rekao je Krešimir Budiša, direktor tvrtke ‘Tehnološki park UNIST’, društva u stopostotnom vlasništvu Sveučilišta koje provodi ovaj prijekt. Inkubator bi se trebao prostirati na površini većoj od 2500 metara četvornih. Imat će 26 novih modularnih ureda, coworking prostor s 45 radnih mjesta, tri ureda za poduzetničke potporne institucije, ured za akcelerator program, hardware laboratorij s mnoštvom opreme, devet prostorija za sastanke, četiri kuhinje, pet društvenih prostorija, prostor za rekreaciju i tri konferencijske dvorane. Osim toga, otvorit će se i 140 novih radnih mjesta za mlade start-upove, iz visokih IT i drugih tehnologija.