U Splitu preminula jedna osoba, u Hrvatskoj 61 novi slučaj

0
Foto: hzjz.hr

Od koronavirusa je u Hrvatskoj dosad preminulo 19 osoba. Zaraženih je 1343. Raste broj osoba koje su preboljele COVID-19.

Ukupno smo testirali 13125 osoba. Imamo 1343 pozitivna, 61 u protekla 24 sata. Tu su uključeni i testirani iz Doma u Splitu. Trenutno se u bolnicama nalazi 359 ljudi. Ozdravilo je 179 ljudi, 12 više nego jučer. 789 osoba se liječi kod kuće. Na respiratorima je 36 osoba, jedna više nego jučer, i to u zagrebačkoj Klinici Fran Mihaljević. Jedna osoba je, nažalost, preminula u Splitu. Riječ je o ženi starije životne dobi koja je primljena preko Hitne medicinske službe kao prijava da teško diše. Žena je otprije poznata našoj Hitnoj kao kardiorespiratorno bolesna osoba. Slikana su pluća, posumnjano je na COVID-19. Uzet je bris, gospođa je bila pozitivna i nažalost završila na respiratoru i letalno. Rutinska intervencija ispostavila se drugačije. Svi djelatnici Hitne pomoći već 7 dana idu na teren sasvim zaštićeni. Djelatnici koji su bili s gospođom u kontaktu sad su u samoizolaciji. U samoizolaciji je 14258 osoba. Nema opuštanja. Nećemo se posjećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako da čuvamo jedni druge, poručla je čelnica Kriznog stožera ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

Potpisana je odluka o otvaranju tržnica uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Čekali smo odgovore, prije sat vremena smo dobili potvrdu svih da su poduzeli adekvatne pripremne radnje. Zdravlje i upute struke su na prvom mjestu. U četvrtak, petak i subotu dućani će raditi od 7-20 sati da bi se smanjio pritisak na trgovine. Hrvatska udruga banaka poziva umirovljenike da koriste bankomate, a poslovnice banaka posjećuju samo u slučaju kad je to neophodno. Ukinute su naknade za podizanje novca s bankomata drugih banaka, a bankomati imaju dovoljne količine novca. Podignuti su limiti kartičnog plaćanja bez unosa PIN-a. Svi građani se mole da odgode odlazak u poslovnice u dane isplate mirovina, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Držimo situaciju pod kontrolom. Nemamo zatvoren niti jedan bitan dio zdravstvenog sustava koji se ne može zamijeniti. Imamo velikih rezervi. Imamo 72 tisuće zaposlenih u zdravstvenom sustavu, 14500 liječnika i 32 tisuće medicinskih sestara. Imamo šezdesetak stacionarnih zdravstvenih ustanova. Kad se nešto dogodi, reagira se uvijek brzo. U staračkom domu u Splitu se uspjelo reagirati u 24 sata. Tako je bilo i u drugim ustanovama. Imali smo proboje virusa u neke zdravstvene ustanove u Zagrebu,Kninu, Biogradu, Stubičkim Toplicama, Splitu. Zatvoren je jedan odjel oblnice u Slavonskom Brodu. Imamo dva slučaja u Vinkovcima, imamo u Osijeku. Zdravstveni djelatnici su na prvoj crti, imaju prvi kontakt s osobom koja može biti asimptomatska i ne zna se odmah da je pozitivna. A mogu se zaraziti i u privatnom životu i donijeti virus u zdravstvenu ustanovu,kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Što se tiče kninske bolnice, razgovarao sam s epidemiologicom šibensko-kninske županije. Ona se upravo nalazi Kninu. Tamo je 25 zdravsvtenih djelatnika u samoizolaciji. Što se tiče bolesnika na palijativnoj skrbi, uglavnom je po jedan je pacijent u sobi. Radi se dezinfekcija, nema potrebe za dodatnim mjerama. Od 143 putnika iz tri zrakoplova koja su sletjela u subotu, nijedan nije bio pozitivan. Od 112 putnika koji su u nedjelju autobusima došli na Breganu, dvoje je bilo pozitivnih i u postupku su izolacije i liječenja, dodao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, otkrila je kako je jučer preminuli pacijent ipak imao jednu kroničnu bolest relevantnu za COVID-19.

Bolesnik je stigao iz Zaboka u teškom stanju, na respiratoru. U dokumentaciji su bile navedene informacije o akutnom stanju. To su kolege u Zaboku vrlo dobro odradile. Provjerila sam njegov karton uz dozvolu obitelji. Imao je i druge, kronične dijagnoze. Jedna je bila rizični element za COVID-19. Liječenje je bilo adekvatno. Molim da ne inzistiramo na bližim informacijama koje mogu dovesti do identifikacije bolesnika, pogotovo u manjim sredinama. To nisu samo brojevi na respiratoru, to su ožalošćene obitelji, jedan opći stres. Ako primijetimo nešto što nije dosad zabilježeno u svijetu, odmah ćemo podijeliti s Vama. Što se Klinike tiče, držali smo se do prije dva dana. Vršimo strogi nadzor osoblja. Utvrđen je virus kod jedne medicinske sestre i još jedne djelatnice, rekla je Markotić.

Na kraju konferencije za novinare Stožera civilne zaštite RH javnosti se obratio glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

U Velikom smo tjednu. Proslava se odvija u bitno izmijenjenim okolnostima. Hrvatski biskupi donijeli su, zbog osjećaja suodgovornosti za živote vjernika i svih građana te poštujući kompetencije i ovlasti stručnjaka i javnih vlasti, jednu od svojih najtežih odluka. Treba poštivati odredbe od 19. ožujka o sprječavanju zaraze koronavirusom i odluku o otkazivanju svih misa i podjela sakramenata i ostalih stvari iz crkvenog života. Moramo brinuti jedni za druge. Na ovaj način želimo štititi život u svim fazama od začeća do naravne smrti. Hrvatski biskupi su uputili i zajedničku osobnu poruku vjernicima. Odali su priznanje onima koji svjedoče istinsku ljubav prema čovjeku. Spomenuli su sve koji su na prvoj crti, liječnike, medicinske sestre, policajce, vojnike, medijske djelatnike, vatrogasce, trgovce, volontere, državne dužnosnike. Izražavamo sućut i blizinu svim obiteljima koje su izgubile svoje najdraže uslijed ove epidemije. Čestitam blagdan Pesaha našoj braći Židovima. Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Završna poruka naših biskupa iz odredaba 19. ožujka je citat iz poslanice Svetoga Pavla apostola Rimljanima. Ovih dana svi skupa budimo postojani u molitvi u ovoj nevolji koja nas je snašla. Budimo strpljivi, u nadi da će nas ova kušnja proći što prije. U tome ne budimo tjeskobni, nego radosni. Više budimo ljudi jedni drugima, rekao je Ancić.