U Splitu se održava 10. veteranski ragbi festival Adria 2022.

0
Foto: PR

Već čitav niz godina grad Split i igralište ragbi kluba Nada – Stari plac postali su atraktivna ragbijaška destinacija koju rado posjećuju europske ragbijaške momčadi svih uzrasta. Početak svibnja i blagdan gradskog patrona Sv. Dujma već tradicionalno je termin za okupljanje veterana ragbijaša. Ove godine na jubilarnom 10. turniru ragbijaša veterana nastupit će 6 veteranskih momčadi iz 5 europskih klubova. Iz češke Južne Moravske stižu dvije momčadi RC Bystric Brno, s drugog kraja Europe, sa sjevera Španjolske iz Kantabrije stižu nam veterani RC Santandera, iz hrvatske prijestolnice stižu veterani RK Zagreb okupljeni u Zagreb Lions, a iz Dalmacije pridružit će im se veterani RK Sinj te domaćin turnira Ragbi ’59, veterani Nade. Veteranski turnir održavat će se u subotu 30. travnja na Starom placu s početkom u 15,00 sati a završit će tradicionalnim ragbijaškim „Trećim poluvremenom „ u 20,00 sati.

Na ovaj način uz malo sporta i više prijateljskog druženja 150 veterana ragbijaša dati će svoj skromni doprinos proslavi Sudamje 2022. Gosti iz Češke i Španjolske imat će priliku upoznati se bogatom kulturno-povijesnom, sportskom te naravno gastronomskom tradicijom Splita i Dalmacije.

Ovaj turnir u Splitu bit će dobra provjera svim sudionicima turnira uoči velikog europskog veteranskog festivala EGORF Verona 2022. koji će se u gradu Romea i Julije održavati od 9. do 13. lipnja.

U utorak, 26. travnja 2022. napustio nas je, u 74 godini života, diplomirani inženjer strojarstva Ante Stagličić, istaknuti član splitske i hrvatske ragbijaške obitelji. Prve sportske korake napravio je kao nogometaš NK Dalmatinac, da bi se 1967. godine pridružio splitskim ragbijašima. Za seniorsku momčad Nade igrao je u razdoblju od 1967. do 1973. godine. U tom razdoblju odigrao je 90 utakmica te postigao 76 zgoditka. Kao već izgrađeni sportaš, 1968. godine postaje standardni član državne reprezentacije za koju je igrao do 1974., odigravši ukupno 20 utakmica. Od jeseni 1972. zbog studija seli u Zagreb gdje se priključuje Ragbi klubu Lokomotiva. Osim nastupa za seniorsku momčad, u RK Lokomotiva od 1972. – 1974. te drugi puta od 1979. – 1982. obnaša i dužnost trenera.

Na turniru Europskog prijateljstva u francuskom Forbachu 1971., koji se niz godina igrao pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Georgesa Pompidoua, Nada u društvu 9 renomiranih europskih momčadi osvaja prvo mjesto, a Ante Stagličić, kao branič Nade, proglašen je najboljim igračem turnira.

Ovo međunarodno priznanje najbolje govori koje je izvanserijske kvalitete i igračke vrline Stagla posjedovao. Nakon povratka u Split 1982. godine, priključuje se veteranskoj sekciji Ragbi ’59 za koju je upisao 14 nastupa. Kao vrstan inženjer i stručnjak bio je pokretač i izvršitelj značajnih projekata projektiranja i uređenja instalacija na objektu Staroga placa kojima je bitno podignuta kvaliteta sadržaja ovog sportskog objekta. Uvijek neiscrpne energije i duha, bio je uzor i primjer mnogim naraštajima splitskih i zagrebačkih ragbijaša koji ga pamte, ne samo kao odličnog suigrača i trenera već i kao istinskog prijatelja, vrsnog stručnjaka i savjetnika. Kao osobu od povjerenja, uvijek spremnog da nam svojim znanjem, vještinama te neizmjernom ljubavi pomogne u trenucima kad je to potrebno. Zbog svog nesebičnog i samozatajnog dugogodišnjeg rada, izuzetno su ga poštivali svi članova Kluba kao i brojne ragbijaške obitelji u zemlji i inozemstvu. Dok nam srca ispunjava praznina, tuga i bol, možemo biti ponosni što smo bili dio njegova plemenita života i što nas je sve skupa, svojom nesebičnom ljubavlju, ljudskošću i prijateljstvom učinio bogatijim, u prvom redu, boljim, plemenitijim ljudima i sportašima.

Stoga je splitski i hrvatski ragbi, ali i šport u cjelini, izgubio još jednog nesebičnog, vrijednog i istaknutog neimara.

Zbogom Inženjeru, tvoja igračka i stručna vještina, tvoja hrabrost, ljubav i plemenitost ostat će zauvijek u našim srcima.

RAGBI KLUB NADA SPLIT