U Srbiji 79 uhićenih zbog korupcije

0
Foto: Hina

U Srbiji je tijekom noći uhićeno 79 osoba osumnjičenih za korupciju i zloporabe, a među uhićenima su i nekadašnji ministar i direktorica jedne državne agencije, priopćio je  na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji ministar policije Nebojša Stefanović.

Istraga je trajala od 2004. godine, a svi uhićeni osumnjičeni su za niz kaznenih djela kojima je državni proračun oštećen za više od 100 milijuna eura.
Na popisu 79 uhićenih, kojima je ministar policije navodio samo inicijale, nalaze se i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, bivša direktorica Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, te biznismen Željko Žunić, vlasnik tvrtke “Beokemije”, navode beogradski mediji.
U skupini uhićenih je i sedmero pomoćnika ministara, direktori javnih poduzeća, nekoliko poslovnih ljudi, te bivši i sadašnji predsjednici nekoliko općina protiv kojih je istraga vođena više od 10 godina u 20 slučajeva.
Stefanović je naveo da će biti podnijete kaznene prijave protiv još 39 osoba, a da se za pet osoba traga.
Na popisu kaznenih djela je pranje novca, zloporaba službenog položaja, primanje i davanje mita, zlouporabe u javnim nabavama, te djela korupcije u svezi s poljoprivredom i izdavanje građevinskog zemljišta u lokalnim samoupravama. (hina)