U 18.30 prosvjedna vožnja biciklima protiv automobila na Marjanu

0
Foto: RD

Članovi Društva Marjan pozivaju sve ljubitelje Marjana da im se vozeći bicikle pridruže u prosvjednoj vožnji od rampe kod Instituta do Bena ove subote u 18:30.

Protest je to protiv svakodnevne vožnje automobila na Marjanu, nakon što je odlukom tadašnjeg gradonačelnika Ive Baldasara 2014. dopušteno povećanje prometa u korist restorana na Benama.

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić kazao je za Radio Dalmaciju da sve bicikliste pozivaju u 18:30 kraj rampe na Institutu, a sve ostale, poput pješaka ili osoba s invaliditetom, da u 19 sati budu na Benama, gdje će u prosvjednoj vožnji doći biciklisti. Uzrok problema svi znaju, na top potezu od Instituta do Bena je restoran. Državni inspektorat je utvrdio 16 nezakonito izgrađenih objekata u kojima se i dalje odvija gospodarska djelatnost, a nedavno je i Ministarstvo mora poništilo odluku o davanju podkoncesije. Dakle, uzrok svih problema je gospodarska djelatnost koja se odvija u nelegalnim objektima, kazao je Marinić.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisao je jučer Rješenje o osnivanju i imenovanju povjerenstva za revidiranje i izmjenu Zaključka o korištenju cesta u dijelu Park šume Marjan. U Povjerenstvu bi trebali biti predstavnici kotareva Spinut, Varoš i Meje, ljudi iz gradske komunale, predstavnik policije i Javne ustanove Marjan.

Marinić pak smatra da za izmjenu odluke nije potrebno Povjerenstvo: Za promijeniti taj zaključak, koji je 2014. donio bivši gradonačelnik Baldasar, stručnim službama valjda treba jedan dan maksimalno, tako da ne vidim smisao u osnivanju povjerenstva. Mi smo predvidili samo da do Bena mogu dolaziti osobe s invaliditetom i osobe koje obavljaju legalnu djelatnost na tom području, drugih nema. Uz to, trebalo bi pojačati javni prijevoz ali ako je moguće da se nabavi ekološki prijevoz, vlakić ili autobus na električni pogon, rekao je za Radio Dalmaciju Marinić.