U subotu sedma volonterska akcija pošumljavanja „Boranka“

0
Foto: facebook

U subotu, 03.11.2018. održava se sedma po redu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“. Nastavit će se pošumljavanje područja Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice), a okupljanje volontera i početak radova predviđeni su u 11.00 sati. Na akciji se očekuje sudjelovanje 300-tinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske.
Na akciji u subotu sudjelovat će izviđači iz Splita, Osijeka, Požege, Karlovca, Pule i Omiša, a osim izviđača i građana, akciji će se pridružiti i volonteri ekoloških udruga „Sunce“, „Permakultura Dalmacija“ i „Društvo Marjan“.

Na području koje će se pošumljavati ovog vikenda, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su hrast medunac, čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.

U dosadašnjim akcijama pošumljavanja u sklopu projekta Boranka, u proteklih mjesec dana, sudjelovalo je preko 1500 volontera, a posađeno je oko 15.000 novih stabala u sjemenu i sadnicama.

Kao i do sada, stručnu pomoć na akcijama sadnje pružaju pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma, Crvenog križa Grada Splita i JVP Split. Grad Split osigurao je gradske autobuse za prijevoz volontera iz Splita do lokacija pošumljavanja.