U subotu zadnja Boranka na koju dolazi i gradonačelnik Puljak

0
Foto: PR SIH; autor: Filip Kovačević

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, organiziraju ove subote zadnju ovogodišnju, a ukupno 29. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Šesta ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje Boranka, održat će se u subotu, 23. listopada na području splitskog naselja Donje Sitno (požarište iznad groblja i crkve Presvetog Trojstva). Akcija počinje u 10 sati.

Na akciji će domaćini svim volonterima biti splitski izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Jadran“, a u pošumljavanju će, uz izviđače, sudjelovati studenti i profesori Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu (KIFST), učenici I. i III. gimnazije iz Splita te drugi građani. Akciji će se pridružiti i zaposlenici tvrtki Radenska Adriatic i FINA, koje su Glavni PoBORitelji Boranke te zaposlenici tvrtke AKD, koja je NeoBORivi Pomagač Boranke.

Veleposlanstvo Kanade jedan je od glavnih partnera kampanje Boranka od samih početaka pa će se tako volonterima Boranke, kao i svaki puta do sada, i na ovoj akciji priključiti veleposlanik Kanade, Nj.E. Alan Bowman.

Grad Split od početka Boranke, kao partner kampanje, organizira besplatan prijevoz volontera gradskim autobusima iz Splita do akcija pošumljavanja, a ove subote će im se na akciji i osobno pridružiti gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitne rukavice, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće.

Boranka je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

U organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.