Vlada je na sjednici u Splitu odobrila projekte vrijedne dvije milijarde kuna

0

U Splitu je održana sjednica Vlade na kojoj su izglasane odluke kojima su Grad Split i Splitsko -dalmatinska županija dobili projekte vrijedne 2 milijarde kuna.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je istaknuo kako sjednica u Splitu pokazuje poštovanje i sinergiju rada vlade i sabora, a s nje će se uputiti jasna poruke.

“Uputit ćemo snažnu projektnu poruku i snažnu financijsku potporu. Težina zaključaka Vlade danas je preko 400 milijuna kuna ugovora koji će se potpisati, više od milijardu i 500 milijuna kuna. Dakle, skoro dvije milijarde kuna vrijednosti projekata. Odluke koje će Vlada u Splitu donijeti posvećene su, u jednoj riječi, razvoju Grada Splita i razvoju Splitsko – dalmatinske županije”, poručio je Plenković.

Splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je ova sjednica prekretnica u razvoju grada, županije , ali i cijelog hrvatskog juga.

“Ovo je prekretnica koja će dati motor razvoja hrvatskog juga. Hvala na dosadašnjoj suradnji. Nad, se da će se do 2020. godine razviti ovaj prostor i da ćemo imati što pokazati europskim prijateljima, poručio je Krstulović Opara.

Splitsko – dalmatinski  župan Blaženko Boban čestitao  je dan vatrogasaca, te dodao kako je za svaku pohvalu ovakav način rada Vlade, dolazak na teren. Nabrojao je mjere koje županija poduzima kako bi zasutavila iseljavanje , pogotovo iz Zagore i koje su počele davati rezultate. Preduvjet ravnomjernog razvoja cijele županije je bolja prometna infrastruktura.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo intenzivnu suradnju s Gradom. Ministarstvo je pokrenulo niz projekata, od kojih je najvažniji premještanje zgrade prometne policje koja je u neadekvatnim uvjetima na zonu Dračevac. U međuvremenu će prometna policija biti preseljena u zgradu Čistoće koja udovoljava uvjetima.

Ministar uprave Lovro Kuščević upoznao je nazočne s projektom digitalizacije državne uprave vrijednog 500 milijuna kuna te istaknuo kako je sa splitskom gradskom upravom već potpisan ugovor. Predstavio je  projekt e- novorođenče te kazao kako su ove godine bili samo jedni izvanredni izbori i to u općini Muć.

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova istaknula je sve projekte koji se financiraju europskim novcem na području Grada i Županije.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako je Splitsko – dalmatinska županija rekorder jer je prijavila preko 550 projekata, što je trećina.

“Marjan je splitski i ostaje splitski” – kazao je  Tolušić i dodao kako je na inicijativu gradonačelnika u novi Zakon o šumama uvršten dio o lokalnim šumama.

“Do sada su poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita povukli 235 milijuna kuna bespovratnih sredstava te 600 milijuna kuna različitih projektata. Tako se svrstavaju odmah iza Grada Zagreba po povlačenju sredstava. Naime, 36 poduzetnika sa područja Splita koristi EU-ova sredstva, ali pozivam poduzetnike da ih još više koriste.”, poručila je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić. 

“Sigurna sam da će izvještaj stručne komisije CERNA-a,nakon  službenog  posjeta Hrvatskoj,biti pozitivan, pa bi naša zemlja iduće godine mogla potpisati ugovor o o pridruženom članstvu najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu”,  izjavila je nakon sastanka sa članovima Cernove misije u Splitu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša izvijestitelj je za nekoliko točaka o sanaciji Karepovca . Jedna točka odnosi se na darovanje zemljišta na Kamenu za nastavak projekta sanacije.  Usvojena je točka kojom se podržava projekt sanacije Karepovca te izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećrvici. Kazao je kako se Ministarstvo zadužuje da  u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša poduzme sve aktivnosti kako bi se projekt prijavio na financiranje iz EU fondova za sve faze.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je o Spaladium Areni.

“Nakon izgradnje dvorane izvođač je otišao u stečaj i od tada se bezuspješno traga za rješenjima kojeg treba tražiti u kontekstu arbitražnih odluka. Vlada će u roku od 30 dana imeovati radnu skupinu u kojoj će biti predstavnici Grada koja će izraditi analizu troškova i mogućih načina financiranja ovog projekta koji će se, nadamo, uspješno privesti kraju”, rekao je Marić.

Ministrica Martina Dalić izvještava o Tehnološkom parku Dračevac.

“Na svaki način podržavano Grad u realizaciji. Podsjećamo da će za dva tjedna biti drugo čitanje o poreznim olakšicama za poduzetnike”; kazala je.

Goran Marić, ministar državne imovine kazao je kako će se Gradu Splitu darovati 95 nekretnina i 11 zgrada vrijednih 128,2 milijuna kuna.

Prihvaćen je prijedlog Ministarstva zdravstva o bržem i dostupnijem pružanju zdravstvene zaštite u hitnim slučajevima na otocima putem brzih brodica. Ministar Milan Kujundžić kazao je kako će se sklopiti sporazum o pripremi EU projekta.

Ministar obrane Davor Krstičević obrazlaže kako je Vlada zainteresirana za osiguranje vojnih stanova osobama s rasporedom službe na ovom području.

“1500 je pripadnika vojske u Splitu, a neki žive i do 50 kilometara udaljeni od mjesta rada, zato je potrebno iznaći rješenje stambenog pitanja “, rekao je ministar Krstičević i dodao kako je ista situacija u Sinju.

Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja na samom početku se zahvalio gradonačelniku na rješavanju problema bespravnih objekata te je nastavio kako očekuje javne natječaje.

Izglasana je i ​financijska ​potpora projektu “Ultra Europe” u razdoblju od 2018. do 2022. godine, u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo  je kako će danas biti potpisan ugovor izgradnje hotela “Marriott” sa 190 soba​, u zgradi pokraj tornja Splitske banke​

“Glazbeni festival se održava u Splitu od 2013. godine te je postao jedan od najvećih glazbenih događanja u Hrvatskoj. Pola milijarde kuna je potrošnja na festivalu, a osim direktnog financijskog priljeva ostvaruje se i promocija destinacije koja je procijenjena na najmanje 25 milijuna kuna te će se u razdoblju od 2018. do 2022. sufinancirati sukladno mogućnostima Vlade RH .”. rekao je Cappelli.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava izvještava o prijedlogu prodaje nekretnina na adresi Obala kneza Branimira 16 u vlasništvu HZMO i HZZO-a, što je usvojeno.

Oglasio se i ministar Marić jer se radi o darovanju zemljišta u Korešnici i 1665 garažnih mjesta vrijednih 104,25 milijuna kuna, potom čestice za dogradnju škole Kamen-Šine. Vrijednost nekretnine je 2,85 milijuna kuna.

“Što se tiče hotela za samce u Vukovarskoj ulici, Ministarstvo će darovati zgradu Splitu. Nije moguće etažiranje i njezina prenamjena u stambenu građevinu. Ne mijenja se status korisnika.” istaknuo je ministar Marić.

Završene su točke vezane za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Prihvaćen je program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji od 2018. do 2020. godine. Nakon toga, data je suglasnost Croatia airlinesa za kreditno zaduženje kod HPB-a i Privredne banke Zagreb za financiranje održavanja zrakoplovnih motora u iznosu od 8,5 milijuna kuna s kamatom od 3,07 godišnje.

Prihvaćena je i uredba o načinu ustrojavanja, sadržaj i vođenje središnjeg registra razvojnih projekata, kao i odluka o pokretanju pregovora te izmjenu Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te imenovanje pregovaračkog odbora Vlade.

Gradonačelnik Krstulović Opara je na kraju istaknuo kako želi utanačiti terminski plan za realizaciju svih točaka sa sjednice. Time je završio otvoreni dio sjednice.