U utorak u Divuljama velika vježba “SIGURNOST”

0

Međuresorna vježba “SIGURNOST 19”,  održat će se u utorak 21. svibnja 2019. u splitskim Divuljama.

Cilj ove kompleksne vježbe uvježbavanje koordinacije svih dijelova sustava te isprobavanja novih kapaciteta koji će se koristiti u ovoj protupožarnoj sezoni.Glavni  organizator je Hrvatska vatrogasna zajednica.

-Međuresorna vježba “SIGURNOST 19” je samo jedna u nizu zadataka koji se odrađuju u sklopu priprema za sezonu, a prema Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godini – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prezentirao je osnovne podatke o vježbi koja će se u nekoliko segmenata odvijati na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije 21. svibnja 2019. godine s početkom u 10 sati. Centralno događanje će biti u Divuljama gdje će sam tijek vježbe u realnom vremenu pratiti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te drugi visoki dužnosnici.

Uz praćenje događanja na udaljenim lokacijama, u Divuljama će biti prezentirano uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a, korištenje zračnih snaga za gašenje i spašavanje ugroženih vatrogasaca.

Također će biti organiziran taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni. Uz Divulje, vježba će se održati i u okolici Gračaca, na otoku Braču te na području NP Krka gdje će biti simulirani požari na otvorenome prostoru, dok će se na području tunela Sveti Ilija simulirati prometna nesreća. Sa svih točaka vježbe, u realnom vremenu će se slati slika u Operativno-vatrogasno zapovjedništvo (OVZ RH) u Divuljama.