U Zagreb iz Kine sletjela Hrvatica, Beroš za RD: Nema mjesta panici

0
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Poslijepodne je na zagrebački aerodrom sletio zrakoplov iz Dohe s kojim je stigla hrvatska državljanka Anamarija Matošek. Ona je prije 12 dana otišla iz Wuhana, kineskog grada koji je žarište epidemije koronavirusa.

Evo što je kazala u zračnoj luci: Upravo sam došla iz Kambodže. Inače sam studentica u Wuhanu. Imala sam malih komplikacija pri dolasku u Hrvatsku jer nam nisu dozvolili let van Kambodže. No, hvala Bogu, sve je dobo prošlo, nakon tri dana putovanja, evo me. Moram se odmah javiti u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, valjda na prvi pregled, još dva dana karantene doma i valjda će sve bit ok, kazala je Matošek.

U zračnoj luci se sastao ekspertni tim na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, koji je u izjavi za Radio Dalmaciju kazao: Ona je potpuno zdrava, nema mjesta panici. Dobili smo jutros dojavu da nam dolazi jedna putnica, hrvatska državljanka, koja je krenula 21. siječnja iz Wuhana. Stoga, s obzirom na to da je unutar 14 dana koliko traje inkubacija ove bolesti, mi smo poduzeli, prema zakonu i pravilnicima, propisane aktivnosti. A s obzirom na to da sam odgovoran za funkcioniranje sustava, želio sam na licu mjesta prije nego što ona dođe sa svojim stručnim suradnicima provjerit model funkcioniranja, da budemo potpuno spremni.

Beroš je još za Radio Dalmaciju kazao kako je i inače bila planirana vježba, a sada smo je, kazao je, dobili uživo, neplanirano. Međutim, svejedno planiramo još jednu vježbu za slučaj da dodje netko tko pokazuje simptome bolesti, što se do sada nije desilo, kazao nam je Beroš.

Vezano za još četiri hrvatska državljana koji dolaze iz Kine, Beroš nam je kazao da se jihov dolazak u Francusku očekuje poslije podne i da će tamo provesti 14 dana u karanteni.