Učitelji prosvjedovali u Zagrebu

0
Foto: www.skolskiportal.hr

Članovi Sindikata hrvatskih učitelja mirno su prosvjedovali ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zbog problema u zbrinjavanju tehnoloških viškova u školama.

Prosvjedom održanim u 5 minuta do 12 sati poslali su poruku da bez posla zbog samovolje ravnatelja škola ostaje 46 učitelja, te su zatražili sustavan pristup tom problemu. Čelnica sindikata, Sanja Šprem:
Smatramo da je nadležno Ministarstvo odgovorno za provođenje kolektivnih ugovora, a   pojedini ravnatelji zbog samovolje ili političkih pritisaka odbijaju tehnološke viškove i zapošljavaju na temelju podobnosti, političkih, interesa ili samo njima znanih interesa . Želimo kao većinski sindikat urediti sustav zbrinjavanja tehnoloških viškova i  zahtjevamo da svi ravnatelji poštuju  potpisano, kolektivne ugovore i zakonske odredbe.

467 učitelja u Hrvatskoj je proglašeno tehnološkim viškom u punom ili dijelu radnog vremena:
10 posto je odbijeno zbog samovolje ravnatelja. Prosvjetna inspekcija mora započeti raditi ono što je u njihovoj ingerenciji, a očekujemo da se kroz zakonske izmjene propišu  prekršajne sankcije za sve ravantelje koji ne poštuju kolektivne ugovore i zakonske odredbe.

Šprem odbacuje pritužbe iz manjinskog sindikata Preporod kako Povjerenstva za zbrinjavanje tehnoloških viškova pogoduju njihovim članovima:
Ne moguće je pogodovati, to su objede na račun većinskom sindikata. Sustav je transparentan i jasno uređen trima aktima i nije moguće zbirnjavanje po čalnstvu ili ne članstvu u sindikatu.

sprem 3