Pod nadzorom požari u Dalmaciji

0
Foto: Foto: Duje Klaric / CROPIX

Pod nadzorom su požari na južnim obroncima brda iznad Krila Jesenice i Sumpetra na omiškom području koje je sinoć izazvalo grmljavinsko nevrijeme, rekao nam je zapovjednik omiških vatrogasaca Višeslav Pešić.

Vatrena linija bila je duga nekoliko stotina metara, ali je nadljudskim naporima vatrogasaca stavljena pod nadzor. Otvorene vatre više nema, a vatrogasci će tijekom noći natapati požarište.

Kuće ni u jednom trenutku nisu bile ugrožene. Na terenu su bili vatrogasci iz 12 postrojbi, 110 vatrogasaca i 25 vozila. Od pokrova najviše je izgorjelo mlade hrastovine, nešto borovine te makije i visoke trave.

Udar groma i grmljavinsko nevrijeme izazvao je najvjerojatnije požar na nepristupačnom terenu na brdu iznad Slanog na dubrovačkom području. Ivo Franušić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko Primorje kazao nam je kako je do sada izgorjelo oko sto hektara makije i niskog raslinja, ali i kako će požar gorjeti sigurno još nekoliko dana zbog nepristupačnog terena.

Na brdu Plišivica iznad sela Lučane u Cetinskoj krajini također gori nepristupačan teren, potvrdio je Radio Dalmaciji zapovjednik DVD-a Sinj Stipe Ančić. Kada će vatra biti ugašena još se ne zna.